× Pohněme s tím. Společně!

Inspirujme se u nejlepších a využijme příležitost

25. 10. 2017

Počátkem měsíce jsem se zúčastnil konference Světového ekonomického fóra (WEF). Ta měla mimo jiné za cíl představit příklady chytrých řešení řízení obcí. Jednoduše šlo o to, vyměnit si se zástupci samospráv a podnikateli informace o novinkách v oblasti úspory energií, zlepšování dopravy či snižování škodlivých emisí a uplatňování Smart technologií v praxi. Na konferenci jsem představil náš projekt Smart Písek, který si myslím může být v České republice dobrou inspirací pro ostatní. V oblasti zavádění chytrých řešení bychom totiž neměli váhat. Pravda je taková, že zvláště země a města na západ od nás zažívají v souvislosti se zotavující se ekonomikou po krizi minulých let obrovský rozvoj v oblasti výzkumu a inovací. Česká republika by měla podle mého názoru více využít příznivého ekonomického cyklu k posílení právě těchto oblastí. Podpora vysokého školství, vědy a výzkumu je přeci jasně prokázaným lékem na ekonomickou nestabilitu. Země, které toto pochopily, se dnes pyšní nejvyšší mírou digitalizace, technologické vyspělosti a v důsledku vysokou mírou prosperity. Bude na nové vládě, jak se podaří čerpat unijní prostředky na tyto oblasti. V roce 2020 totiž tato možnost definitivně končí.

WEF každoročně porovnává konkurenceschopnost více než 137 zemí světa, které dohromady tvoří 98 procent světového HDP. V úvahu se bere 12 faktorů nebo oblastí, kterými jsou infrastruktura, vzdělání a zdravotnictví, efektivita pracovního trhu, technologická připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Česká republika se letos, stejně jako v předchozích dvou letech, umístila na celkové 31. příčce. Nejlepšího umístění v mezinárodním srovnání dosáhla Česká republika v dílčích pilířích makroekonomické prostředí (8. na světě), základní školství (23. místo) a rozvinutost finančních trhů (23. místo). Relativně nejslabší je naopak ČR v kategoriích instituce (52. místo), infrastruktura (49. místo) a velikost trhu (46. místo). To není vůbec špatný výsledek, ale je zde prostor ke zlepšení. Vždyť o dvě místa lépe se umístilo Estonsko, které bylo silně postižené hospodářskou krizí. Dnes je tato země dávána za příklad.

Josef Knot

1.náměstek hejtmanky