Kuchař: Záměr nevyšel, projekt UNES-CO Krumlováky rozděluje

26. 3. 2018

Místo aby Krumlováky spojoval, spíše je rozděluje. Řeč je o projektu UNES-CO výtvarnice Kateřiny Šedé, která jej představila na 16. mezinárodním bienále architektury v Benátkách. Jeho záměrem je oživit centrum města, které se vlivem turistického ruchu vylidňuje. „Potud projekt vítáme, pochybnosti už ovšem panují kolem toho, jak konkrétně na to,“ říká student Jiří Kuchař, člen českokrumlovské TOP 09 a místopředseda TOPtýmu Jihočeský kraj.

„Projekt UNES-CO Kateřiny Šedé je sice velice zajímavý a sama myšlenka oživit “vymírající“ centrum města je určitě povedená,“ komentuje Jiří Kuchař a kriticky dodává: „Když ale organizátorka celého projektu, Kateřina Šedá, představovalo svůj projekt v lednu letošního roku na místním gymnáziu, bylo nám studentům řečeno, že celý projekt bude hrazen sponzory. Oproti tomu se dozvídáme, že vše je trochu jinak a projekt počítá s přímou dotací z již bez tak nedostačujícího městského rozpočtu. Je evidentní, že prostředky budou samozřejmě chybět jinde, a to na místech, která pálí Krumlováky mnohem více.“

Kontroverzní je i otázka, kdo vlastně bude za mzdu „obydlovat“ městské byty v centru a vytvářet dojem „živé“ komunity. „Nejsem si zcela jist přínosem projektu, který počítá se zaměstnáváním pro nás, Krumlováky, neznámých lidí. Vždyť to mohou být i lidé z úplně jiných koutů Česka, budou-li to vůbec Češi,“ poznamenává Jiří Kuchař.

Dané pochybnosti vyvolávají podle Jiřího Kuchaře řadu otázek nejen mezi jeho vrstevníky. „Ptají se mě, kolik to bude celé stát, jak dlouho bude projekt trvat a jestli by se stejné peníze nedaly využít někde jinde a smysluplněji,“ vyjmenovává nejčastější dotazy.

A pomůže tedy projekt změnit názor Krumlováků na turismus, který sice postavil město na nohy a umožnil mu získat potřebné investice do infrastruktury i zanedbaných památek, ale v současné době znemožňuje občanům běžný život? „Mnozí spoluobčané mají pocit, že město nám už nepatří. Do centra už nikdo nechodí a kdo musí na úřad, probíjí se davy turistů. Ti sebou také přináší dopravní zácpy, problémy s parkováním a v neposlední řadě zvyšují i ceny nemovitostí a podnájmů,“ uvádí jen ty nejzávažnější komplikace a dodává: „Mnohem více by nám proto pomohlo, kdybychom věnovali pozornost věcem, které opravdu potřebujeme, jako je rekonstrukce plaveckého bazénu, zimního stadionu či autobusového nádraží.“

Stejná skepse panuje i u jeho vrstevníků.

„Projekt UNES-CO je podle mě typ projektu, který je vhodný a bude fungovat akorát jako upoutání pozornosti turistů, který nesplní původní pro mě už tak zvláštní záměr. Turisté si vše nafotí a natočí, nasednou do autobusu a odjedou, bude to pro ně skvělá atrakce. Takto se bude situace opakovat. Nic z toho mi ovšem v zásadě nevadilo, dokud jsem se nedozvěděl, že celý tento projekt hodlá zaplatit město z rozpočtu. Po shledání stavu autobusového nádraží, plaveckého bazénu a stavu některých silnic, si nemyslím, že má město peníze nazbyt. Nejprve bych investoval do těchto objektů, abychom se Benátkám, na které si budeme hrát, aspoň přiblížili,“ komentuje projekt Zdeněk Poláček, student českokrumlovského gymnázia.

„Kdyby město peníze investovalo raději do něčeho, co to opravdu potřebuje, bylo by to lepší. V Krumlově je dost jiných věcí, kterými by se mělo vedení města zabývat. Přijde mi nelogické dát peníze lidem, aby na chvilku mohli bydlet v historickém centru města. Ve čtvrti Plešivec, ve které bydlím od narození, jsou například lavičky v katastrofálně zchátralém stavu, o silnici, která vede našim sídlištěm ani nemluvě,“ doplnila studentka Daniela Jakešová.

Martin Volný

Kancelář TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Jiří Kuchař
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme