× Pojďte do toho s námi.

Zvedněte kotvu v Budějovicích a jeďte do Hamburku

23. 5. 2017

Slavnostní spuštění plavební komory na jezu v Hněvkovicích otevřelo tento víkend plavidlům i poslední úsek splavňované hornovltavské vodní cesty, která teď umožňuje plout z Českých Budějovic až na Orlík na trase měřící téměř 100 kilometrů. Menší lodě, které zvládnou překonat zdvihadla na Orlické a Slapské přehradě, ale nyní mohou doplout až do Hamburku.

Byť tento projekt dodnes vyvolává otazníky kolem účelně vynaložených dotačních prostředků, vodní dílo přináší značný turistický potenciál a minimálně si zaslouží respekt: projekt, realizovaný od roku 2008, si vyžádal vybudování 4 plavebních komor, 2 přístavů, 5 přístavišť a mnoha dalších objektů. Není proto divu, že letošní otevření plavební sezony na jihu Čech je bez nadsázky přelomové.

Po stavařích přicházejí na řadu destinační manažeři. Veřejnosti se představil informační portál Stezka Vltavy s rezervačním systémem umožňujícím rezervovat si a zaplatit zážitky online. Tento projekt sdružuje subjekty v oblasti „Vltavské vodní cesty“, zejména všechny provozovatele pravidelných lodních linek a půjčoven lodí, řady turistických atraktivit, gastroprovozen a mnohé další. Cílem Stezky Vltavy je soustředit veškeré informace o Vltavské vodní cestě na jednom místě a vytvořit tak jeden silný prezentační a komunikační kanál turistické oblasti Českobudějovicko-Hlubocko. Mezi partnery projektu patří i město České Budějovice.

Nela Bjalkovová

členka  MV TOP 09 České Budějovice