14. 11. 2019

12% Němců hodnotí období za nacistického totalitního režimu kladně a 32% označuje poměry tehdy a nyní za podobné. Jaké emoce ve vás vyvolá takovýto výsledek sociologického šetření? Jste šokovaní? Odmítáte uvěřit? Souhlasím, reagoval bych stejně nekompromisně. A co když vám prozradím, že data z výzkumu jsou sice pravdivá, ale za „Němce“ a „nacistickou totalitu“ si musíte dosadit „Čechy“ a „totalitu komunistickou“. A co teď?

Vzedmutá vlna emocí pomalu dosahující výšky tsunami se zklidňuje ve vlnky na rybníku Svět.. Také patříte k té skupině, která hájí postoj, že srovnávat nacismus s komunismem není myslitelné, vždyť to ví přece každé malé dítě? A Adolf Schwarzenberg nebo Hanah Arendtová, kteří si to dovolili, jsou jen ubozí pomatení taškáři? Také se rozněžňujete nad emotivní reklamou na kofolu, která údajně vznikla z lásky socialistického vědce soudruha RNDr. Karla Foltýna a moc se vám líbí dobové kulisy totalitního Československa? A dovedli byste si představit, že v roli kofoly by byl legendární brouk a vynalézavý vědec by nebyl členem KSČ, ale NSDAP? Že je to nesouměřitelné a zavádějící? A co když vám prozradím, že vyrobit kofolu stejně jako brouka si zadalo přímo nejvyšší vedení totalitní moci? Také byste se ohradili proti vysílání propagandistických filmů nacistického mistra propagandy Goebbelse, ale 30 případů majora Zemana, Žena za pultem či Krkonošské pohádky vás neuráží?

Co je vlastně shnilého ve státě českém, že nechceme vidět do očí bijící paralely? Nemůžeme se přeci dokola vymlouvat, že zatímco jsme v dějepise dvakrát zabijeli mamuta, na moderní dějiny se nedostalo, nemůžeme tvrdit, že když jsme něco nezažili, nemůžeme vědět, co je skutečně pravdivé, nemůže alibisticky mávnout rukou, že situace tehdy i teď není černobílá a hodnotit to je velmi složité...

Není. Stačí tak málo. Zkuste zabrousit na příklad na stránky Paměti národa a zaposlouchejte se do vyprávění pamětníků, kteří si perzekuci totalitního režimu vysloužili třeba jen proto, že nechtěli své koně dát „jézeďákům“, a mnozí, nejen Milada Horáková, se dočkali perzekuce dokonce od obou totalitních režimů, nebo se třeba vypravte do nedalekých památníků obou totalit, navštivte Lety i Vojnu. A hele, nad vstupní branou nápis hlásá: Prací ke svobodě. To je mi ale náhoda! Nebo není?

Martin Volný, místopředseda regionálního výboru TOP 09 České Budějovice

Štítky
Osobnosti: Martin Volný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme