Schwarzenbergové bývali budějovickými poslanci

11. 7. 2018

„Boj třicetiletý slavně vybojován, rozhodující vítězství vyhráno. Budějovice mají prvního svého českého poslance,“ mohly po volbách, které proběhly 19. března 1897, otisknout české noviny a doplnit o zvolání: „Nadchází doba českých vítězství.“

Výsledek voleb do vídeňského parlamentu byl jednoznačný. Bedřich ze Schwarzenbergu získal 1213 hlasů, jeho protivník německý liberál a majitel továrny na mýdlo Adalbert Wunderlich 976. To, co se nepodařilo neúnavnému organizátorovi českého politického, společenského i hospodářského života ve městě Augustu Zátkovi, dokázal příslušník orlického druhorozenectví nejvýznamnějšího středoevropského šlechtického rodu.

Schwarzenbergovo jméno i pověst vlastence dokázala totiž sjednotit do té doby se hašteřící české strany. Oslavy v Besedě byly velkolepé a nový poslanec se jich zúčastnil osobně. Uvítal ho rázný Schwarzenbergův pochod od kapelníka Šourka a mohutné provolávání slávy. V projevech účastníků zaznělo připomenutí dalších úkolů, které stály před budějovickými Čechy – získání mandátu do zemského sněmu a úspěch v obecních volbách. Popularita prince Bedřicha ze Schwarzenbergu mezi budějovickými Čechy byla nebývalá a přispěla k tomu, že svůj mandát udržel celých následujících deset let, než byl povolán za člena panské sněmovny říšské rady.

Zdeněk Bezecný

vysokoškolský pedagog a historik