Nákupní centrum Géčko vyčlení parkovací místa obyvatelům sídliště Vltava

20. 4. 2022

Na svém pondělním jednání dostali českobudějovičtí radní na stůl také konečné schválení pronájmu pozemků pod parkovištěm u nákupního centra Géčko. Jeho provozovatel na něm umožní volné parkování obyvatelům sídliště Vltava. Jde o deset parkovacích míst a jedno pro invalidy.

„Vlastníkům obchodního domu náleží parkovací plochy, které tam kdysi se souhlasem města vybudoval. My jsme s nimi nyní uzavřeli nájemní smlouvu, ve které jsme rozšířili počet míst vyhrazených pro veřejnost," zmínil náměstek primátora Tomáš Bouzek. Vyčleněná místa budou zdarma k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. „Trochu jsme kvůli tomu nájemné snížili. Vlastníci obchodního domu se také museli zavázat, že parkoviště zůstane volně přístupné, nebude uzavřeno závorami ani oploceno," dodal náměstek. 

Pro obyvatele sídliště Vltava, především Krčínovy ulice, to znamená, že na vyhrazeném místě mohou kdykoliv odstavit své automobily. „Na jižní straně komunikace v Krčínově ulici už parkovací místa na dvacet čtyři hodin denně vyčleněna byla. Ostatní auta musela z areálu po zavírací době odjet. Těm, co tam zůstanou, hrozí odtahy. Vyhradili jsme tedy dalších deset míst, plus jedno pro invalidy. Situace s parkováním po stranách Krčínovy ulice se zúženým průjezdem je totiž kritická," připomněl Tomáš Bouzek. 

Otázkou tak teď je, zda místní obyvatelé budou nově vyhrazená parkovací místa využívat. „Věřím, že ano. I když někteří se samozřejmě budou snažit zaparkovat přímo v ulici, co nejblíže svému bytu," zakončil náměstek primátora. Doplnil také, že na svou část parkoviště budou vlastníci obchodního domu instalovat závory, aby zamezili celodennímu parkování a odstavování vozidel, která nepatří zákazníkům Géčka. „Lidé tam totiž často auta nechávají a odjíždějí například do práce v centru městskou hromadnou dopravou, protože u Globusu je zastávka. Stavební řízení na instalaci parkovacího systému už je v běhu," poznamenal náměstek primátora Juraj Thoma. 

Obyvatelé Krčínovy ulice jsou zatím z tohoto kroku rozpačití. „Pro mě je to dost daleko, ale asi bych toho využil, kdyby jiná možnost nebyla. A to se stává celkem často, hlavně v pozdních odpoledních hodinách, když se lidi vrací už z práce," myslí si Petr Slavíček. „Já vím, že když odjedu odpoledne z místa u našeho domu, tak ho okamžitě obsadí další auto. Kolikrát hledám delší dobu, stojí se tu, kde se dá," zmínila Simona Králová. „Podle mě nás deset míst nevytrhne. A lidi jsou líní, nejradši by parkovali přímo pod svým oknem. Tak uvidíme, až se místa uvolní, jestli to něčemu pomůže," řekl Filip Čeněk, který v této oblasti také bydlí.

Lucie Váchová

Zdroj: JČ TEĎ, 12. 4. 2022

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme