18. 12. 2018

Jedním z hlavních bodů, který chce řešit nově složené českobudějovické zastupitelstvo, je mobilita po městě. S tím je spojena plánovaná výstavba dalších záchytných parkovišť a rozšiřování cyklostezek. K této agendě chci prosazovat projekt, který má tři základní pilíře. 

  • Connected Citizens – sdílení dat

Budu prosazovat řešení, kdy město může uzavřít spolupráci v rámci partnerství „Connected Citizens“ s provozovatelem aplikace Waze (navigace s aktuálními dopravními informacemi), která je v ČR velmi rozšířená. Jaký je v tom přínos? Město může do aplikace sdílet svá aktuální data, např. o počtu volných míst na parkovištích, uzavírkách a náhlých opravách. Občan má navíc k dispozici i aktuální data o dopravě a dostane se tedy vždy nejrychlejší cestou na volné parkovací místo. Město bude mít naopak od společnosti Waze k dispozici data o pohybu dopravy ve městě. Ta se dají využít k analýzám pro budoucí plánování dopravy. Nebudeme tak omezeni pouze na data ze čtrnácti „chytrých“ křižovatek. Inspirací může být město Brno, které tuto spolupráci již uzavřelo.

  • Bikesharing – sdílení kol

Zaparkováním auta na záchytném parkovišti není problém zdaleka vyřešen. Drtivá většina přijíždějících se potřebuje dostat do širšího centra města. Město zatím prosazovalo pouze zavedení nových autobusových linek. V komisi budu prosazovat cyklodopravu, a to formou „bikesharingu“, který je v Budějovicích už nyní velmi rozšířen. Na záchytných parkovištích musí být v dostatečném počtu připravena kola k zapůjčení. S tím souvisí i dostatečný počet stojanů, aby tam kola k vypůjčení opravdu byla. Tuto službu bude zajišťovat jedna ze společností, která se jí zabývá. Občan musí být motivován, aby si kolo půjčil. Nyní stojí jedna jízda na kole přibližně stejně jako základní jízdenka MHD. Pokud ale občan zaplatí parkovné na záchytném parkovišti, měl by dostat zvýhodněnou cenu na zapůjčení kola.

  • Cyklostezky

Poslední krokem, který je s tímto projektem spojený, je zajištění odpovídající hustoty cyklostezek. Týká se to především bezpečných tras k záchytným parkovištím a zajištění kapacitně odpovídající trasy po centru města. Zde navrhuji postupovat v souladu se Strategickým plánem města, který se této agendě věnuje. 

Tomáš Šustek, člen Komise pro veřejnou správu a IT Rady města České Budějovice

Štítky
Osobnosti: Tomáš Šustek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme