Bouzek: Radnice nemusí firmě platit ušlý zisk 2,5 milionu

21. 12. 2018

Vleklý spor českobudějovické radnice s někdejší firmou Jihočeská parkovací je díky rozhodnutí Ústavního soudu z října tohoto roku definitivně u konce. Pro krajské město to znamená, že nemusí platit dva a půl milionu korun jako ušlý zisk. Kauza odstartovala v roce 2012, kdy radnice vypověděla nevýhodnou smlouvu firmě, která zde dříve provozovala parkovací službu. 

U rozhodnutí byl tehdejší člen vedení města a současný náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). „Smlouvu jsme prostudovali a dospěli k závěru, že je možné ji vypovědět, protože nebyla dodržována,“ připomněl nyní tehdejší kroky. Tak se nakonec i stalo. Společnost pak zahájila celkem dva spory. Jeden byl o částku necelých 2,5 milionu korun, druhý o téměř 29 milionů. Celkem tak mělo jít o náhradu škody v hodnotě více než 30 milionů. 

Parkování řeší dopravní podnik 

Firma, která zajišťovala parkování v Budějovicích, se mezitím přejmenovala na Vinci Park CZ. Nyní nese název Indigo Infra CZ. V průběhu několika let zkoušela uspět od okresního po Nejvyšší soud. 

To se jí ale nepodařilo. Poslední možností tak pro ni byl Ústavní soud, na který se mohla obrátit až po vyčerpání všech opravných prostředků. „Proto podali ústavní stížnost. Ústavní soud ale konstatoval, že je zjevně neopodstatněná. V zásadě řekl, že výpovědní důvod byl sjednán jasně, výpověď je oprávněná a není důvod zpochybňovat rozhodnutí předchozích soudů,“ vysvětlil Bouzek. Rozhodnutí soudu je z 22. října letošního roku. 

Spor o částku 2,5 milionu korun tím definitivně končí. Firma také vzala zpět druhou žalobu o téměř 29 milionů. Parkovací systém byl po vypovězení smlouvy předán do správy dopravního podniku. Ten je stoprocentně vlastněný městem. Část zisku si ponechává a část putuje do rozpočtu radnice. Ve výsledku však všechny peníze zůstávají v kase krajského města.

Jakub Bartoš

Zdroj: Mladá fronta DNES, Jižní Čechy, 20. 12. 2018

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme