Legendární „Savoy“ se začíná opravovat

15. 8. 2022

Dům, kde sídlila legendární kavárna Savoy, se začíná opravovat. Práce by měly skončit začátkem prosince. Na věhlasnou kavárnu vzpomínají lidé dodnes. Mnozí na skvělý karamelový pohár.

Budova, kde řadu let fungovala vyhlášená kavárna Savoy, byla postavena v období mezi lety 1927 až 1930. Jak ale uvádí historické prameny, kavárnu otevřel už 31. srpna 1929 Bedřich Klabačka a to přesně v pravé poledne. Podnik byl během let několikrát uzavřen a opět otevřen. Například v 70. a 80. letech šlo o jeden ze tří tanečních podniků ve městě. V přízemí a v prvním patře byla kavárna, vinárna i cukrárna. 

Do kavárny, která byla naproti Jihočeskému divadlu chodili na skleničku po představení rádi divadelní hosté i samotní umělci. Mezi nimi například Karel Roden nebo Jiří Císler. Na kavárnu, dodnes lidé vzpomínají i z důvodu, jak říkají, nejlepšího karamelového poháru ve městě. „Brávala mě sem babička, třeba za vysvědčení, nebo když jsem měla narozeniny. Byl to určitě nejlepší zmrzlinový pohár s karamelem, jaký jsem kdy jedla. Vždycky, když jdu kolem, tak si na to vzpomenu. Líbilo by se mi, kdyby se tam tato tradice vrátila,"usmívá se Zuzana Nesvatbová, která v té době v Českých Budějovicích bydlela. A není sama. Na karamelový pohár z kavárny Savoy vzpomíná řada lidí, kteří v Budějovicích v osmdesátých a devadesátých letech vyrůstali. 

Dnes je v domě, kde kavárny bývala, třináct bytů a tři nebytové prostory. Jak říká náměstek primátora Tomáš Bouzek, při oprav střechy domu, který je v majetku města, nedojde ke změně vzhledu objektu ani ke změně plochy střechy. „Vymění se tam střešní krytina, dešťové žlaby, dojde k oplechování úžlabí a komínů, lemování střechy, světlíků a podobně. Při obnově fasády zůstane zachován současný vzhled, budou opraveny opadané a poškozené omítky a proveden nový nátěr celé fasády. Součástí bude i oprava a výměna klempířských a zámečnických prvků na ní umístěných," popsal náměstek. Práce, které vyjdou na více než šest milionů korun, by měly být hotové do začátku prosince.

Veronika Pohanková

Zdroj: jcted.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme