Každá škola může mít svou tělocvičnu

14. 9. 2018

Kdo viděl v poslední třech letech Tomáše Bouzka při jednání zastupitelstva, ví, že je jedním z nejaktivnějších členů opozice. Projednávané materiály má nastudované, takže se občas vytasí s něčím, co zaskočí i samotné předkladatele z řad vedení radnice.
Také proto je lídrem uskupení Společně pro Budějovice, kde jsou kromě členů TOP 09 i lidovci a řada nezávislých osobností.

„Pomalu každé volby je hlavním tématem doprava, protože nefunguje, jak by měla. My se ale nemůžeme omezit jen na ni, ale celkově se musíme zaměřit na pohyb lidí ve městě i za jeho hranicemi,“ říká Bouzek.

Tvrdíte, že váš program není populistický. Jaký tedy je?

Jsou tam reálné věci, které lze splnit. Když začnu třeba od chodců, můžeme se bavit o tom, že budou všude bezpečné přechody a čisté ulice. Můžeme měnit veřejný prostor tak, aby byl příjemný a přátelský. Pak můžeme pokročit k cyklistům a snažit se jim zajistit bezpečné trasy z domova do zaměstnání a do centra. A pak můžeme pokračovat dál k automobilové dopravě a MHD.

Zůstaňme u chodců. Slibujete rozšíření pěších zón. Základem má být vytvoření promenády od nádraží přes centrum až k IGY.
Jak to provedete, za poslední čtyři roky se nepodařilo vytvořit zónu ani z Kanovnické u náměstí Přemysla Otakara II.?

Myslím, že jde o to urychlit některé kroky. Třeba na posledním zastupitelstvu jsem podpořil majetkovou dispozici, která má ve výsledku pomoci vyřešit situaci u katedrály u náměstí. U ní považuji parkoviště za zbytečné, tam může pěší zóna pokračovat.
Je to o vyjednávání. Sám máte kancelář v Krajinské ulici, a to také není klasická pěší zóna, nebo je?
V Krajinské se v poslední době odehrála řada kulturních akcí pro občany a viděli jsme, že jako pěší zóna může fungovat skvěle. Musí to být ale kompromis, město musí v nějakém čase zajistit zásobování pro podnikatele a v tom zbývajícím by měla fungovat jako skutečná pěší zóna.

Pak ale také vyvstává otázka, kudy vést midibusy z parkoviště v Jírovcově ulici na náměstí. Myslím, že propojení s centrem je užitečné, ale nemůžeme je vést Krajinskou za cenu porušování právních předpisů. Není mi ale jasné, kudy by promenáda pokračovala až k IGY?


Nemyslíme to tak, že stopneme dopravu na Pražské, ale chceme rozšířit prostor pro chodce, jak jen to bude možné, a atraktivnit ji. Je to otázka třeba těch ošklivých konstrukcí poblíž Družby. Ty tam podle mě nepatří. Místo přístřešků tam
může být více zeleně tak, aby měli lidé vlastní koridor, který je dovede až k obchodnímu centru. Součástí by pak určitě měla být i proměna Mariánského náměstí prostřednictvím architektonické soutěže, jinak to nejde. Ve strategickém plánu je, že tam má stát budova divadla.


Zaujalo mě, že chcete v MHD návrat jízdenky za 13 korun, proč?

Její zrušení považuji za úplně zbytečný krok. Snahou má být zvyšovat atraktivity MHD a k tomu může pomoci i cena jízdného. K tomu by měly přispět i čisté zastávky, dále třeba wi-fi připojení ve vozidlech, zřízení dalších vyhrazených pruhů. Ne každý ale musí jezdit MHD, takže by nebylo od věci vybudovat cyklopůjčovny u záchytných parkovišť.

To už je v Budějovicích dobrý základ v projektu Rekola. Je tedy cesta jejich podpoření a rozšíření, nebo by mohl dopravní podnik přijít s vlastní službou?

Je důležité, aby to fungovalo. Nemusíme vytvářet monopol. Dopravní podnik má své starosti a úkoly. Až je splní, tak se může přiřadit i tato služba, ale stejně tak se můžeme bavit o finanční podpoře soukromého projektu.

Chcete také rozvíjet spolupráci s univerzitou a vysokými školami tak, že by měly být Budějovice opravdu univerzitní. Co si pod tím představit, třeba rozšíření o další fakulty?

Nemusí to být jen o kvantitě, ale i kvalitě. Jde o to, že se může město snažit vytvářet podmínky, aby zde studenti chtěli  zůstávat i po ukončení studia. Možnost podpory je třeba formou lepší nabídky ubytování. Pracujeme s programem dostupné
bydlení, kdy si má stát půjčovat peníze od Evropské banky a města by pak šla s hotovými projekty na stavbu bydlení na ministerstvo pro místní rozvoj. Stát by pak bezúročně půjčoval na tyto akce městu peníze. Má to sloužit třeba jako startovací
byty pro rodiny.

To jsme trochu odbočili. Není třeba škoda, že na vysokých školách v Budějovicích není větší nabídka technických oborů? Poptávka zaměstnavatelů je po těchto absolventech obrovská a právě vidina dobrého zaměstnání tu může schopné lidi udržet.

Plně souhlasím, ale je otázka, kolik toho může ovlivnit město. Je to primárně věc univerzity. Město má možnost právě třeba zkusit nabídnout levnější bydlení v době studia. A pro absolventy pak může fungovat například poradenská služba pro další profesní život.

V nedávném rozhovoru jste řekl, že pokud byste měl vybrat nějaké konkrétní investice, tak by to byla tělocvična pro každou základní školu. To je ale třeba u Matice školské dost nereálné.

Musíme vycházet z reálných možností škol. Ale je pravda, že některé je nemají, nebo jsou malé. V širším centru jsme se bavili o Baarovce, Nové a Dukelské. Chtěl jsem tím říct, že se nemůžeme soustředit jen na velké projekty, ale je třeba zajistit
prostor pro sportování dětí. Pokud se ta tělocvična nevejde ke škole, měla by být v dostupné vzdálenosti. A je i možné, že by třeba dvě školy sdílely jednu halu.

A budou pro školy i pro veřejnost? Spousty skupin takhle po večerech chodí do tělocvičen na fotbal, nohejbal, badminton...

Rozhodně je praktické, aby byly i pro amatérské sportovce a veřejnost. Máme v programu zpřístupňování sportovišť, ale třeba i vytváření sportovních plácků za domy. Na základní škole a gymnáziu jsem neměl nic raději, než vyběhnout a zahrát si fotbal nebo nohejbal.

Chcete také zakládat osadní výbory, které by mohly nahradit územní skupiny. V čem by mohly fungovat lépe. Mám pocit, že se lidé ve skupinách snaží, ale nemohou své návrhy prosadit dál.

Říkáte to naprosto přesně. Vím, že pracovat chtějí, ale nedaří se jim přenést informace dál na město. Vidím problém v personálním obsazení vedení územního výboru, pod který komise spadají. Předsedové osadních výborů by se přímo mohli zúčastnit jednání rady města, a být tak v centru dění. Příkladem, že to může fungovat lépe, je třeba Písek, kde jsem byl nedávno na zastupitelstvu.

Bude to stát něco navíc?

Jsem přesvědčený, že to nebude více, než na kolik vyjde fungování komisí. Naopak můžeme zrušit dobře placenou politickou funkci uvolněného předsedy územního výboru. Koneckonců uvolněný nemusí být ani post předsedy kontrolního výboru. Je to zbytečné.

Pokud tomu výsledky voleb nahrají, do čeho byste se jako primátor pustil nejdříve?

Především bych chtěl začít lépe komunikovat s vlastními občany u všech zásadních projektů. Mluvit s nimi na začátku, a ne až na konci a nestavět je před hotovou věc. Pak by se neopakovalo třeba to, co se stalo při zavádění parkovacích zón.

Lukáš Marek
redaktor MF DNES

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme