České Budějovice plánují stavbu šesti bytových domů v lokalitě 4 Dvory

20. 4. 2022

Výstavbu celkem šesti bytových domů v lokalitě 4 Dvory, nedaleko hokejového centra Pouzar, připravuje město České Budějovice. Stavět se má ve dvou etapách. V té první na ploše ohraničené ulicemi E. Rošického, Poručíka Vondráčka, Generála Klapálka a Nadporučíka Křečana vyroste na sto padesát nových bytů ve třech budovách. Radní města na svém posledním jednání schválili vítěze veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace.

„Proběhlo jednací řízení bez uveřejnění a my jsme vyhodnocovali nabídky. Schválili jsme výsledek jednání výběrové komise, která jako vítěze označila společnost Malý Chmel. Není to žádné překvapení, protože tento ateliér byl nejúspěšnější i v architektonické soutěži, která se konala v loňském roce," uvedl náměstek primátora Tomáš Bouzek s tím, že zmiňované soutěže se zúčastnilo třiatřicet návrhů. 

Stavbu bytových domů v lokalitě 4 Dvory chce město realizovat ve dvou etapách. V každé z nich mají na pozemku vedle hokejového centra Pouzar vyrůst tři nové budovy. „V jednacím řízení se nám podařilo i snížit cenu, která původně v rámci soutěže počítala se čtyřiceti miliony korun. Nyní klesla na necelých dvaatřicet milionů bez daně, což je skoro o dvacet procent méně," dodal náměstek. Od této částky se ještě odečte jeden milion korun, který architektonický ateliér získal za první místo v soutěži. 

„S vybranou společností teď uzavřeme smlouvu o dílo. A to jednak na vytvoření a dopracování architektonické studie, a také na projektovou dokumentaci a provedení celé inženýrské činnosti. Dokumentaci chceme mít připravenou pro případné získání dotačních titulů. Dostupné bydlení považujeme za velice důležité a chceme, aby město rozšiřovalo svůj bytový fond, abychom mohli nabídnout třeba startovací byty nebo byty pro profese, které ve městě budeme potřebovat,"poznamenal Tomáš Bouzek. 
Celkem má v ulici E. Rošického vyrůst šest bytových domů. V první etapě půjde o přibližně sto padesát bytů a stejné množství parkovacích míst pod zemí. „Mohli jsme projekt rozdělit i na více menších etap, nicméně to nebylo naším záměrem. Nechtěli jsme postavit jeden dům a potom na delší dobu skončit. Tím by byl náš koncept porušen. Naším cílem je skutečně vítězný návrh dodržet a realizovat ho v plném rozsahu,"řekl náměstek primátora. Firma Malý Chmel tak bude zpracovávat projekt na obě etapy. 

Nové městské nájemní byty mají pro obyvatele Českých Budějovic představovat alternativu k čistě tržnímu bydlení. Bytové domy mají být šestipatrové a pod nimi bude podzemní parkoviště. Ve vnitrobloku pak vznikne park. K dispozici budou byty různých velikostí, většina z nich má mít venkovní lodžii, ty v přízemí pak předzahrádku. 

Lucie Váchová

Zdroj: JČ TEĎ, 13. 4. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme