Budějovice dnes už nejsou pro turisty jen Budvar

30. 7. 2018

Před osmi lety se pod vedením TOP 09 do práce pustila nová komise rady města pro cestovní ruch. Po nějakém destinačním managementu tehdy nebylo ani památky a bylo třeba začít od píky. Tehdy jsme se rozhodli nejít cestou strategických plánů, ale pustit se rovnou do mravenčí práce s aktivními lidmi, ochotnými pro rozvoj cestovního ruchu něco udělat, a podpořit jejich úsilí z grantového systému města. Peněz nebylo mnoho, ale žel pomálu bylo i projektů, které by skutečně do jihočeské metropole přilákaly turisty, nebo alespoň zatraktivnily jejich pobyt. Iniciovali jsme také vznik webové platformy, která by umožňovala na jednom místě shromažďovat a vyhledávat informace o pravidelných i nepravidelných eventech. A právě ty pravidelné se měly stát velkým lákadlem. Taktéž jsme se rozhodli vsadit na projekt Město a voda, který měl ambici udělat z postupně splavňovaných úseků Vltavy – když už do tohoto poněkud kontroverzního projektu prostředky doslova přitekly – obdobu Baťova kanálu. Ambice jistě nemalá.

A jaká je situace po osmi letech? Ne vše se úplně povedlo. Výběrové řízení na webovou platformu dalo přednost ceně před funkčností a volnočasový portál Inbudejovice nebyl žádnou hitparádou. Naštěstí se jeho vývoj nezastavil a v současné podobě je přehlednou platformou, kde se občan města, ale i turista dozví o jednotlivých eventech a objedná si i ubytování. A díky celé řadě pravidelných eventů, trhů, významných sportovních (RunCzech, 1/2maraton), kulturních (Vltava Open) a gastronomických podniků si spokojený turista, především individuál, pobyt přeci jen prodloužil. Po určitém přešlapování na místě se nakonec podařilo nastartovat i rozvoj Povltaví, dnes se o celou destinaci stará Českobudějovicko-Hlubocko a dění kolem splavněné Vltavy nabralo ten správný kurz.

Naší snahou bude pokračovat v započaté práci. Podporovat nejen ty velké projekty, ale i ty menší, založené na nápadech a iniciativě místních občanů. Vytvářet dostatečný prostor pro zapojení podnikatelů v oblasti CR a tím je motivovat ke spolupráci s městem. A v neposlední řadě přesvědčit turisty, že Budějovice to není jen Budvar.

Martin Volný

                                                                                                                                              někdejší člen komise cestovního ruchu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme