V Písku místo kasáren vznikne nová čtvrť

17. 4. 2024
Při březnové veřejné besedě s občany jsme představili možnou podobu severní části lokality "Pražská brána", prostoru po bývalých Žižkových kasárnách. Postupné zpřesňování podoby nové zástavby trvalo cca 6 let, od ideového návrhu, přes územní studii a změnu územního plánu, až k výslednému urbanistickému návrhu, který zpracoval Atelier FACT. Architekti navrhli parcelaci území, podlažnost jednotlivých budov, prověřili možné skladby bytů a navrhli řešení dopravy, parkování i veřejných prostor. Co tedy v kasárnách může vzniknout?
  • Více než 130 bytů - ideálně 50% z nich 3+kk, aby zde našly domov především rodiny s dětmi. Je to necelých 10 000 m2 podlahové plochy pro 430 nových obyvatel.
  • 2 600 m2 komerčních ploch - většina se nachází v polyfunkčním domě na rohu Pražské ul., kde bude menší supermarket v přízemí, nad ním pak 3 patra bytů. V ulici pak další menší nebytové prostory pro obchod nebo služby.
  • Mateřská školka pro 100 dětí s vlastní zahradou ve vnitrobloku
  • Parkovací dům pro celé území s kapacitou 280 míst. Další parkovací místa budou v polyfunkčním domě a také na ulici - na celém území 380 míst.
  • Dopravní napojení severní části je řešeno z nového kruhového objezdu z Pražské ulice, který by měl být realizován již v příštím roce. Páteřní ulice se pak napojí na Vladislavovu ulici. Pro pěší a cyklisty je plánována lávka překlenující železnici a silnici I/20 na ul. Dukelskou.
Díky umístění většiny aut v parkovacím domě bylo možné navrhnout velké množství zeleně jak do ulice, tak i do vnitrobloků jednotlivých domů. Samozřejmostí by mělo být využití prvků modrozelené infrastruktury, např. dešťových záhonů v uličním prostranství.
Tato studie bude představena na dubnovém jednání zastupitelstva města Písek - oficiální stránka města, kde bude rozhodnuto o dalším postupu projektu.

Petra Trambová 

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme