Souček: Hrdiny je třeba si připomínat

23. 3. 2017

75 let uplynulo od smrti hrdiny protinacistického odboje štábního kapitána Václav Morávka. Zanechal odkaz, který bychom si měli připomínat dodnes.

Kapitán Morávek byl obyčejný voják s neobyčejným osudem v mimořádných podmínkách. Zejména v Protektorátu připomínal okupantům, že i přesto, že do Československa vstoupili bez boje, národ se bez boje nevzdá. Není třeba znovu popisovat mnohokrát popsanou historii. Je ale nezbytné historii znovu a znovu připomínat, pravdivě a netendenčně.

Historie nás učí, že pravdu lze přizpůsobit, ohnout, překroutit. Že ji lze zneužít ve prospěch propagandy. V dnešní době vidíme, jak jsou různé události vykládány jinak, zdůvodňovány z různých pozic a přivykli jsme tomu. Rezignace a přijímání falešných údajů je přece tak jednoduché.

V dnešní době naše společnost potřebuje svou pravdivou historii stále více a více, stejně tak jako potřebuje své hrdiny. Jde o to, že společnost má tendenci své hrdiny v lepším případě zesměšňovat a často zabíjet. Velkou otázkou zůstává, jestli je tento národ schopen nějaké hrdiny zrodit.

Věnujme tedy alespoň minutu našich životů pravdivé vzpomínce na štábního kapitána Václava Morávka.

Oldřich Souček

Pplk. v.z., válečný veterán