Prohlášení k vyjednávání o sestavování nové krajské koalice

18. 4. 2017

V úterý 18. dubna v 9 hodin  připojil zástupce společné krajské koalice PRO JIŽNÍ ČECHY (TOP 09, STAN, HOPB) Jiří Švec svůj podpis pod memorandum o spolupráci mezi ČSSD, PRO JIŽNÍ ČECHY, KDU-ČSL a Jihočechy 2012 na vytvoření nové krajské koalice Podpisu memoranda předcházelo několik kol jednání, která měla zajistit, aby Jihočeský kraj získal stabilní vedení nezatížené skandály.

 „Jednali jsme s vítězem krajských voleb ČSSD i druhým v pořadí, hnutím ANO. Jednání s ČSSD od počátku respektovalo vyvážené složení rady kraje s rozdělením pravomocí a odpovědnosti tak, aby menší koaliční strany nebyly válcovány, ale rozhodování bylo konsensuální,“ vysvětluje krajský předseda TOP 09 Tomáš Bouzek, proč se nakonec klub PRO JIŽNÍ ČECHY přiklonil k variantě koalice s ČSSD.

Právě vyváženého poměru míst v radě (ČSSD 4, PRO JIŽNÍ ČECHY 3, KDU-ČSL 2, Jihočeši 2012 2) si cení i krajští místopředsedové TOP 09 Josef Knot a Pavel Klíma.

„Jsem rád, že se schyluje k vytvoření nové koalice na jihu Čech, která bude postavena na rovnocenném partnerství,“ hodnotí Josef Knot. „Před půlrokem jsme slibovali zodpovědnou správu kraje. Podepisujeme spolupráci v nové koalici, v níž chceme důstojně tento slib plnit,“ připojuje se Pavel Klíma.

ČSSD přistoupila na personální změny. V čele kraje nahradí Jiřího Zimolu jeho náměstkyně Ivana Stráská.

„Odchází aktéři kauzy Lipno. Politickou odpovědnost vyvodil hejtman Jiří Zimola i jeho náměstek Jaromír Slíva, na postu nemá v úmyslu setrvat ani ekonomický ředitel českobudějovické nemocnice Martin Bláha s tím, že zastupitelstvu slíbil předložit stanovisko ke kauze kontroverzních nemovitostí podložené auditem,“ vysvětluje Tomáš Bouzek základní podmínku, aby vůbec jednání mohla začít.

Na stole budou ale i další otázky. „Budeme muset řešit odměňování nejen v Jihočeských nemocnicích, ale i v dalších organizacích zřizovaných krajem,“ zmiňuje jeden z problémů Josef Knot. Za zásadní ho považuje i Tomáš Bouzek: „Proběhne jednání o nastavení manažerských odměn v nemocnicích. Za problematické považujeme neomezené načítání odměn v návaznosti na počet vykonávaných funkcí.“

„Dané složení koalice se jeví pro další stabilní správu našeho kraje jako nejvhodnější – při respektování vítěze voleb a při provedení nezbytných personálních změn,“ uzavírá Tomáš Bouzek.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme