Knot: Kraj zmodernizuje na jihu Čech 91 kilometrů silnic a 4 mosty

7. 3. 2018

Čtyři mosty a 91 kilometru komunikací II. tříd má v plánu stavět či modernizovat Jihočeský kraj s využitím evropských dotačních prostředků.

„Evropské dotační prostředky z IROP použijeme na čtyři mosty. Tři mosty budou nahrazeny zcela novými, dva se budou stavět na Českokrumlovsku a jeden na Jindřichohradecku. Čtvrtý most, taktéž na Českokrumlovsku, ještě zachrání rekonstrukce,“ uvedl vicehejtman za TOP 09 Josef Knot a dodal: „Celkově dotace dosáhne výše 33,1 miliónů korun, kraj se bude spolupodílet 10%.“

Konkrétně na Českokrumlovsku čeká demolice mostů a výstavba nových na trase z Českého Krumlova přes Rožmberk nad Vltavou do Vyššího Brodu. Další most na Českokrumlovsku, mezi Větřním a Rožmberkem nad Vltavou, zachrání ještě rekonstrukce. Na Jindřichohradecku se bude bourat most a stavět nový nedaleko Dačic.

„Důvodem stržení a výstavby nových přemostění je nevyhovující technický stav a rozsah poškození, při kterém by se jejich oprava už nevyplatila,“ vysvětlil Josef Knot.

Práce na všech mostech na Českokrumlovsku i Jindřichohradecku by měly začít letos v dubnu a první vozidla přes ty českokrumlovské přejedou v listopadu a přes ten jindřichohradecký už koncem září. 

Vedle mostů dojde i na 44 kilometrů silnic II. tříd v 5 okresech.

„Na modernizaci se nám podařilo získat 249 miliónů korun z evropských dotačních prostředků. Samotný Jihočeský kraj se bude stejně jako v případě mostů podílet 10%,“ informoval Josef Knot a doplnil: „Jedná se o již druhou etapu modernizace, v té první jsme schválili modernizaci dalších 47 kilometrů krajských silnic, především na Českobudějovicku, Prachaticku, Strakonicku a Táborsku. Celkem tedy se tedy řidiči na jihu Čech dočkají 91 kilometrů opravených silnici II. tříd.“

V rámci druhé etapy se bude nejvíce opravovat na Prachaticku, konkrétně 15,8 kilometru komunikací, následuje Táborsko s 13 kilometry, Jindřichohradecko s 7,8 kilometry, Strakonicko se 7,5 kilometry a výčet uzavírá Písek s půl kilometrovým úsekem. Stavět se bude do listopadu.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme