Besedy se studenty, návštěvy inspirativních firem, debata s veřejností a mnoho dalšího – politici TOP 09 navštívili Jihočeský kraj

10. 10. 2023

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová společně s poslanci Milošem Novým, Matějem Ondřejem Havlem a Pavlem Klímou uskutečnili 6. října 2023 výjezd do Jihočeského kraje. Páteční dopoledne patřilo zejména studentům. Poslanci navštívili jihočeské střední školy – Gymnázium Jírovcova České Budějovice, Obchodní akademii Písek a Gymnázium Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec. Zatímco poslanec Miloš Nový diskutoval se studenty na OA Písek na téma společné evropské měny, Markéta Pekarová Adamová a Matěj O. Havel představili interaktivní formou práci poslance studentům obou gymnázií. Následovalo setkání s významnými podnikatelkami a podnikateli regionu, které se díky velkému množství probíraných témat protáhlo až do pozdního odpoledne. Celý výjezd politiků TOP 09 pak zakončila debata s veřejností s cílem představit program 4E.

„Mile mne překvapilo, s jakou erudicí studenti Gymnázia Jírovcova vystupovali během naší společné diskuze. Byla jsem doslova ohromena jejich hloubkou znalostí legislativy,“ popisuje setkání se studenty předsedkyně TOP 09. Po této diskuzi pokračovala na neformální oběd s deseti podnikatelkami různých oborů a věkových kategorií. Po něm následoval přejezd do Písku, kde Markéta Pekarová Adamová navštívila další dvě významné podnikatelky, jež vedou firmy Little Shoes a nanoSpace. „Ženy, které se rozhodnou podnikat, jsou pro mou práci vždy velkou inspirací. Proto při svých výjezdech po republice nelituji času, abych se s nimi mohla potkávat,“ podotýká.  „Je skvělé, že právě v jižních Čechách jsem se mohla během jednoho dne setkat z dvanácti z nich,“ uzavírá Markéta.

„Chtěl bych poděkovat vedení školy za umožnění diskuze na vážné téma společné evropské měny,“ říká o setkání se studenty poslanec Miloš Nový, který kromě OA Písek navštívil rovněž společnost Stavoklima s.r.o. se sídlem v Homolích u Českých Budějovic. „Ve firmě Stavoklima jsme společně s Matějem O. Havlem a Pavlem Klímou měli vítanou příležitost zevrubně probrat nelehké postavení podnikatelů na současném pracovním trhu,“ přibližuje návštěvu společnosti Miloš.

„Navzdory tomu, že v páteční večer bylo v Českých Budějovicích opravdu co navštívit, bylo na debatě plno. Těší mě zájem o důležitá společenská témata, aktuální výzvy, stejně tak o diskuzi nad programem TOP 09, který teď definuje cíle pro budoucí rozvoj Česka. Kvituji, že v diskuzi rezonovaly zejména odpovědné kroky, které bychom měli učinit pro budoucnost naší země,“ dodává k večerní debatě s veřejností poslanec Matěj Ondřej Havel.

„Návštěva politiků TOP 09 v jižních Čechách byla rozhodně podařená. Obohacující dialog se studenty, inspirativní návštěvy různých firem, otevřená diskuze s občany. Pro mě velmi zajímavé zpětné vazby a přiznání občanů – třeba, že Markéta je prima ženská,“ uzavírá předseda TOP 09 Jihočeský kraj Pavel Klíma.

Eva Marečková

Galerie