Těmínová: Odpustili jsme nájem podnikatelům na Praze 9

8. 4. 2020

Podnikatelé a živnostníci v Praze 9 nebudou muset platit nájemné za nebytové prostory, které vlastní radnice. A to po dobu trvání krizových opatření. Odpuštění platby nájmu schválili radní městské části.

Městská část Praha 9 chce ulehčit zdejším podnikatelům. Vedení radnice se proto rozhodlo odpustit nájemné těm, kteří sídlí v prostorách radnice. 

"Schválila to rada městské části. Z bezpečnostních důvodů jsme nesvolávali zastupitelstvo. Legislativně je to v pořádku. Schválili jsme to z toho důvodu, že podnikatelé a živnostníci už dnes stejně nemají peníze na nájmy. Mají omezené prostředky na to, aby přežili. Máme zájem na tom, abychom je podpořili a oni mohli po skončení krize fungovat, " říká Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

"Odpuštění nájmů se bude týkat nájemců nebytových prostor, které mám svěřeny od hlavního města Prahy. Jsou to ti nájemci, na které dopadl zákaz maloobchodního prodeje a prodeje v provozovnách. Myslím si, že jim to ulehčí. Někteří se ozývají a jsou rádi, někteří o to dokonce sami žádali. Myslím si, že je to správné řešení, " říká Jana Nowakova Těmínová, radní MČ Praha 9. 

Městská část Praha 9 zaslala podnikatelům, kterých se odpuštění nájemu týká dopis. Dočtou se v něm například to, že od dubna už nebudou muset nájemné platit. 

"My jsme odpustili nájem na celou dobu trvání zákazu maloobchodního prodeje. Myslím si, že i jiné městské části jdou touto cestou. Dokonce ministerstvo vnitra vydalo stanovisko jak postupovat při odpouštění nájmu. Myslím, že by stejným způsobem měl postupovat také stát, " říká Jana Nowakova Těmínová, radní MČ Praha 9.

"Musíme si uvědomit, že Praha se podílí jednou čtvrtinou na hrubém domácím produktu celé země a bohužel vláda směrem k Praze nedělá nic speciálního, říká Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9. 

Opatření se v Praze 9 bude týkat asi stovky provozoven maloobchodního prodeje a prodeje služeb. Měsíčně tak radnice přijde na nájemném o zhruba 800 tisíc korun. A nejde o jedinu městskou část, která svým podnikatelům chce pomoci. Kromě Prahy 9 už přistoupili k podobným opatřením i některé další městské části. 

Zdroj: PrahaTV.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme