Starostové a radní za TOP 09 vyzývají primátorku, ať přestane blokovat rozvoj Prahy

31. 1. 2017

Starostové, místostarostové a radní pražských městských částí upozorňují, že vedení hlavního města není schopné rozhodovat v klíčových otázkách fungování Prahy. Zhruba necelá padesátka radních zvolených za TOP 09 proto vyzvala primátorku Adrianu Krnáčovou, která je odpovědná za celou radu hlavního města Prahy, aby neprodleně začala řešit například dostavbu Pražského okruhu nebo neudržitelnou bytovou situaci. 

„Navzdory předvolebním slibům současné vedení hlavního města nevyřešilo, ani se nesnažilo vyřešit, žádný z klíčových problémů, který trápí obyvatele Prahy. Město neinvestuje, blokuje přípravu projektů, vedení rozhoduje zcela nahodile – s tím vším se nepotýkáme jen my jako radní, ale také všichni, kteří v Praze žijí nebo pracují,“ říká Martin Dlouhý, předseda pražské krajské organizace TOP 09 a zastupitel hl.m.Prahy.

Na pátečním jednání, kterého se zúčastnilo zhruba pět desítek pražských radních zvolených za TOP 09, zazněly největší problémy, které vedení hlavního města odsouvá, místo toho, aby začalo skutečně jednat.

„Primátorka i radní hlavního města těží z práce, kterou na magistrátu odvedlo minulé vedení. Jejich činnost se omezila na přestřižení pásky v tunelu Blanka a překopání jízdního řádu. Žádné jasné návrhy na řešení dopravy, koncepce bydlení, nebo lepších investic nevidíme – protože neexistují,“ doplnil Marek Doležal, místostarosta Prahy 9 a zastupitel hl.m.Prahy.

 

Pražští radní za TOP 09 proto vyzývají primátorku Adrianu Krnáčovou i radní hlavního města Prahy, aby bez prodlení začali řešit pět klíčových oblastí (přijali pět klíčových rozhodnutí). 

1) Přijali rychle bez zbytečných průtahů všechna rozhodnutí nutná pro dokončení Stavby 511 – městského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1.

2) Bez zbytečných prodlev dále pracovat na přípravě a následném schválení nového územního plánu Prahy (Metropolitního plánu) a umožnili tak další rozvoj města.

3) Jasně vyřešili financování městských částí, jehož současná podoba brzdí jejich další rozvoj.

4) Stanovili priority pro investice a začali je realizovat. 

5) Upřesnili (v případě, že existuje) resp. vytvořili a definovali plán opatření v případě smogových situací.

„Rozvoj Prahy se zastavil, město pod současným vedením stagnuje. A pokud stagnuje, neznamená to, že se nic neděje, ale znamená to do budoucna finanční propad a propad životní úrovně obyvatel Prahy. V tomto případě neplatí, že kdo nedělá, nic nezkazí. Nečinnost naopak zadělává na budoucí problémy, které bude obtížné řešit,“ vysvětluje Jiří Nouza zastupitel hl.m.Prahy.

V areálu Gutovka na Praze 10 se sešla většina starostů, místostarostů a radních za TOP 09. Na jednání s novým předsednictvem zástupci jednotlivých městských částí projednávali priority, které má TOP 09 jako nejsilněji zastoupená strana v městských radách.

 

Eva Marečková

krajská manažerka TOP 09 Praha 

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme