Nouza: Praha transformuje TSK na akciovou společnost

18. 6. 2014

Rada hl. m. Prahy dnes odsouhlasila Stanovy akciové společnosti Technická správa komunikací hlavního města Prahy, a.s. O záměru transformace příspěvkové organizace Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) poprvé jednala Rada již 21. ledna 2014, kdy uložila řediteli TSK zajistit zpracování ekonomických a právních analýz s návrhem dalšího postupu. Po vyhodnocení všech analýz předložil náměstek primátora Jiří Nouza materiál, který tuto transformaci doporučil. Zastupitelstvo hl. m. Prahy usnesením ze dne 29. 5. 2014 schválilo záměr založení Technické správy komunikací hlavního města Prahy, akciové společnosti, stoprocentně vlastněné Hlavním městem Prahou.  Zároveň uložilo Radě hl. m. Prahy předložit dokumenty, nutné k realizaci založení akciové společnosti.

„Jediným zakladatelem v případě akciové společnosti Technická správa komunikací hlavního města Prahy, a.s., bude Hlavní město Praha. Konkrétně Zastupitelstvo hlavního města Prahy, kterému je - mimo jiné - vyhrazeno právo zakládat, zřizovat, kontrolovat a rušit právnické osoby a organizační složky jako zařízení bez právní subjektivity a schvalovat jejich zakladatelské listiny, společenské smlouvy, zakládací smlouvy, zakládací listiny, stanovy a zřizovací listiny," uvedl náměstek primátora Jiří Nouza.

K prověření možnosti změny právní formy TSK z příspěvkové organizace na obchodní společnost byla jmenována pracovní skupina složená ze zástupců politických klubů Zastupitelstva hl. m. Prahy za TOP 09, ČSSD, ODS a Nezávislých, dále pak zástupkyně ředitele Magistrátu hl. m. Prahy pro sekci finanční a správy majetku a zaměstnanců TSK.

„Z analýz, které byly připraveny, se jeví jako optimální obchodní korporace ve smyslu nové občanskoprávní úpravy, akciová společnost s dualistickou strukturou, v níž by jediným vlastníkem a akcionářem bylo Hlavní město Praha. Jde o standardní formu obchodní korporace, známou jak v českém prostředí, tak v celé EU, která může být zřízena jako nezisková, a v případě hlavního města je efektivně využívána i u jiných významných městských podniků,“ dodal náměstek primátora Nouza.

Akciová společenskost poskytuje odpovídající kontrolu nad majetkem vloženým do společnosti. Tato kontrola může být navíc vícestupňová zahrnující představenstvo, dozorčí radu a Radu hl. m. Prahy jakožto orgán, zastupující valnou hromadu jako jediný akcionář. Základní kapitál společnosti bude činit 100 mil. Kč.