Nouza: Praha je zase o krok blíž k novému systému zón placeného stání

28. 5. 2014

Městská rada dnes souhlasila s vypsáním předběžného oznámení nadlimitních veřejných zakázek k zónám placeného stání (ZPS), které by měla po schválení Zastupitelstvem hl. m. Prahy předběžně vypsat Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). 

„Celý systém zón placeného stání je zcela novou koncepcí, která si klade za cíl sjednocení dopravy v klidu na území Hlavního města Prahy. Impuls vzešel z některých dosud nezapojených městských částí, které cítí potřebu ochránit své rezidenty a místa s exponovanou potřebou parkování u stanic metra, zastávek a nádraží, nebo v blízkosti městských částí Prahy 1, 2, 3 a 7, které mají parkování zpoplatněné, a kde je v současné době prakticky nemožné zaparkovat,“ připomněl náměstek primátora Jiří Nouza a dodal: „Zatím se jedná jen o první krok, který je procedurálně nezbytný k předložení tohoto záměru Zastupitelstvu, které následně rozhodne o vypsání oznámení veřejných zakázek nezbytných k realizaci nové koncepce zón placeného stání.“ 

Dalším důvodem je podle náměstka primátora Nouzy malá kontrola nad zatím provozovaným systémem a výběrem financí. Koncepce zahrnuje městské části Prahy 1 až 11, Prahu 13 a Prahu 18 a je načasována do etap. Pilotní projekt bude realizován již na podzim 2014. První etapa se plánuje na průběh roku 2015. Další etapy bude realizovat Praha postupně na základě projednání s dotčenými MČ. 

Některé novinky v novém systému ZPS:

V systému ZPS budou zavedeny tři režimy parkování, rezidentní (modrá zóna), smíšené stání (fialová zóna) a návštěvnické stání (oranžová zóna). Tyto zóny přispějí k lepší srozumitelnosti pro řidiče na celém území hlavního města.

Změní se i základní provozní doba zón, která je navržena od pondělí do pátku od 8 do 20 hodin, s tím, že se počítá i s možnými odchylkami dle lokálních potřeb regulace dopravy. Tato zásada zlepší obslužnost území pro služby, servisní organizace, ale umožní parkování i návštěvám rezidentů. 

Novinkou je aplikace virtuálních parkovacích hodin (VPH), která bude přístupná z chytrých telefonů či internetu a umožní platbu parkovného moderním způsobem, ale stále zůstane zachována možnost platby přes parkovací automaty.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme