Nouza: Praha a Ministerstvo životního prostředí budou spolupracovat

3. 6. 2014

Městská rada dnes schválila návrh Dohody Hlavního města Prahy s Ministerstvem životního prostředí o společném postupu v oblasti životního prostředí. Týká sespolupráce při realizaci kroků vedoucích ke snížení znečištění ovzduší na územíHlavního města Prahy, které pochází z provozu mobilních zdrojů na bázi spalovacích motorů.

 

„Při našich jednáních jsme se shodli, že opatření, které může přispět významnou měrou ke zlepšení ovzduší v hustě obydlených oblastech, je zavedení nízkoemisní zóny. Jak Praha, tak Ministerstvo životního prostředí, mají zavedení nízkoemisní zóny ve svých koncepčních dokumentech a dnes schválená dohoda obsahuje závazky spolupráce obou stran při naplňování cílů a opatření plynoucích z těchto koncepčních dokumentů,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Nouza.

Hlavní město Praha se zavazuje mj. podniknout kroky umožňující schválení vyhlášky o zavedení nízkoemisní zóny na území Prahy do 31. 12. 2014. Ministerstvo životního prostředí zase podniknout kroky k vyhlášení společného dotačního titulu na podporu opatření souvisejících se zavedením nízkoemisní zóny na území Prahy do 31. 12. 2014.

„Pokud se podaří přijmout vyhlášku o zavedení nízkoemisní zóny na území Prahy do uvedeného termínu, společným cílem bude vytvoření nového dotačního titulu na podporu opatření souvisejících se zavedením nízkoemisní zóny, který by měl být financován z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky a Hlavního města Prahy,“dodal náměstek primátora Nouza. 

Konkrétní druhy podporovaných opatření budou vycházet z připravované „Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR a Programu ke zlepšení kvality ovzduší pro Aglomeraci Praha“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme