Nouza: Obnova Hvězdy pokračuje

18. 6. 2014

Opravený hlavní vstup do obory Hvězda z Liboce je zatím nejnovější ukončenou etapou na celkové obnově staveb v areálu této unikátní přírodní a kulturně - architektonické památky. V nejbližší době bude následovat oprava povrchu cest hlavního průhledu, připravuje se oprava ohradní zdi obory v úseku Libocká brána – branka u Libockého kostela.

„Obnovu financuje Hlavní město Praha, rekonstrukce celého vstupního prostoru u Libocké brány stála necelé tři miliony korun a veškeré práce zajišťoval magistrátní odbor městské zeleně a odpadového hospodářství,“ uvedl náměstek primátora Jiří Nouza. 

Jak si ještě návštěvníci obory mohou vzpomenout, plocha vstupu byla značně poškozená a nedostatečné odvodnění způsobovalo zamokření některých míst. Celý prostor byl proto letos v souladu s požadavky orgánů památkové péče zadlážděn drobnou nepravidelnou dlažbou - kamennými odseky. Nově je zajištěn bezpečný odtok dešťových vod, upraveno bylo také místo před pomníkem Jana Roháče z Dubé.

Tato etapa navázala na kompletní opravu střední cesty v aleji mezi Libockou bránou a letohrádkem, která byla provedena v loňském roce a kdy byl původní povrch nahrazen mechanicky zpevněným kamenivem a doplněn obrubami z ocelové pásoviny. Cesta se díky tomu tolik neopotřebovává a unese běžnou zátěž denního provozu vozidel údržby obory i zásobovacích vozidel pro letohrádek.

„Další etapou obnovy obory Hvězda bude celková oprava povrchu cest hlavního průhledu, tato část se nyní intenzivně připravuje k realizaci. V pokročilé fázi přípravy je také oprava ohradní zdi obory v úseku Libocká brána – branka u Libockého kostela, která je místy značně narušena a musela být provizorně oplocena, aby nedošlo k úrazu návštěvníků obory,“ dodal náměstek primátora Nouza.

Národní kulturní památka obora Hvězda dominuje svým souvislým lesním porostem svahu Bílé Hory. Pětaosmdesátihektarová obora je přírodní památkou i součástí soustavy Natura 2000. Byla založena v 16. století, její dnešní podoba však pochází z konce 18.století, kdy byla předělána na anglický park se třemi alejemi. Oborou se prohnalo mnoho různých vojsk, která ji opakovaně vyplenila. Letohrádek, který je centrem obory, sloužil v minulosti jako místo diplomatických jednání, v současné době zde sídlí Muzeum českých malířů. Částečné úpravy obory proběhly ve 20. století podle návrhů známých architektů Plečnika a Janáka. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme