Laudát: Nervozita pod pokličkou

11. 4. 2014

Média, dokonce i ta, která ještě Andrej Babiš nekoupil, jsou plna nadšení z jeho heroických výkonů. Preference Hnutí ANO raketově letí nahoru a možná brzy přesáhnou i 110%. Kdo však navštíví veřejně přístupná jednání parlamentních výborů, nabídne se mu v některých případech obrázek dost odlišný od mediální adorace nových tváří v politice. Téměř půl roku od parlamentních voleb je dost dlouho na to, aby většina nováčků začala „makat“. Místo toho mají někteří z nich problémy s elementárními mechanismy demokratického jednání. Čistky na ministerstvech, jejichž výsledkem není odchod zprofanovaných politických posluhovačů, ale obecně uznávaných odborníků, už nesou svoje hořké ovoce. Místo obvyklého standardu předkládaných materiálů, nové tváře přicházejí do sněmovních výborů spíše vykládat o svých, často naivních, představách, které nemají s realitou nic společného. Prakticky fiaskem skončilo středeční projednávání bodu o konvergenčním programu z dílny Ministerstva financí. Vlastně ani nebylo co projednávat. 
Ranní zážitek z Rozpočtového výboru však ani zdaleka nepředčil odpolední zasedání Hospodářského výboru. Před několika týdny pan Babiš sdělil národu, že se chystá na dividendy Skupiny ČEZ. Akcie společnosti skokově vylétly o 5%. Jak by ne, když je před výplatou dividendy. Dosavadní výběr dividend se již od dob ministra Kočárníka pohyboval v rozmezí 50-60%. Žádný z předchozích ministrů se neodvážil rozkolísat ekonomiku rozhodující strategické společnosti. Ne tak pan Babiš, i když přítomný zástupce Ministerstva financí v jednu chvíli sdělil, že situaci začali analyzovat, že se vůbec nic nestalo, že ministerstvo ještě nic neřeklo. Musím poděkovat poslancům ČSSD, že alespoň ti proti této klamné informaci protestovali.
Jednání Hospodářského výboru v tomto bodě bylo chaotické, pan předseda komentoval (samozřejmě negativně) moje návrhy na usnesení, místo řádného řízení jednání. Ve Sněmovně jsem od roku 2006, působil jsem v mnoha výborech, ale podobné chování jsem ještě nezažil. V okamžiku, kdy prošla první tři usnesení, výbor se stal neusnášeníschopným. Vynikající vizitka „makáčů“. Jenom nechápu, proč ve světle rostoucích preferencí jsou některé nové tváře z Hnutí ANO tak nervózní. Že by jim docházelo, že leccos je jinak, než vykřikují do médií a na volebních mítincích?
A co že zatím mimo jiné bylo, byť nejtěsnější většinou, schváleno?
Hospodářský výbor se obává, že změna chování hlavního akcionáře Skupiny ČEZ u dividendové politiky může ohrozit ekonomickou stabilitu strategické společnosti a její investice do klíčových energetických zdrojů.
Hospodářský výbor nedoporučuje změnu chování většinového akcionáře k dividendové politice Skupiny ČEZ.
Tak ostatní snad příště. Vždyť jde jenom o energetickou bezpečnost země! Třeba pan ministr financí během čtrnáctidenní nepřítomnosti věci znovu zváží.

František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme