Krize na pražském magistrátu. Spojí se ANO s TOP 09?

12. 8. 2015

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se hroutí. Vleklé spory o územní plánování a novou podobu pražských stavebních předpisů si vyžádaly krizové jednání, na kterém zřejmě padne hlava náměstka primátorky, kontroverzního politika Matěje Stropnického (SZ).

Spekulace zevnitř pražského magistrátu ale naznačují, že hra, která se na něm hraje, je ve skutečnosti mnohem vyšší a že tahanice na radnici hlavního města mají být dělostřeleckou přípravou na změny v celostátní politice.

Se Stropnickým totiž nejspíš padne celá Trojkoalice složená ze Strany zelených, lidovců a STAN.

Podle některých spekulací by chybějící těleso v magistrátní koalici mohla nahradit TOP 09, která je s dvanácti hlasy nejsilnější opoziční stranou. Takové spojení - i když nyní vypadá velmi nepravděpodobně - by mohlo fungovat i na celostátní úrovni.

„ANO a TOP 09 mají k sobě mnohem blíž, než to navenek vypadá, lídři spolu ve skutečnosti čile komunikují. Počítá se s tím, že prezident Zeman vrátí rozpočet, který nepodpoří několik poslanců ANO. To bude premiér Sobotka brát jako porušení koaliční smlouvy, koalice se rozpadne a podle Babišova plánu dojde k předčasným volbám,“ popsal zdroj z okolí pražské radnice Právu spekulace, které v kuloárech rezonují prý už několik týdnů.

Jejich existenci potvrdil i Stropnický. „Je to určitě jedna z variant, kterou slyším v posledních týdnech opakovaně. Okolnosti nasvědčují tomu, že dění kolem pražských stavebních předpisů jsou jen záminka,“ řekl Právu.

Developeři prý udeřili

Stropnický předložil radě nový návrh pražských stavebních předpisů v úterý, hlasy ČSSD a ANO ho ale neschválily, radní naopak posvětili materiál, který navrhla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Stropnický je přesvědčen, že zde zaúřadovala developerská lobby, která chce jeho hlavu.

„Můj návrh byl velmi přísný vůči developerům. Obsahoval například institut plánovacích smluv, na základě kterého může město zadávat podmínky soukromé výstavby,“ řekl Stropnický.

„Developer by například musel vystavět školu, školku, park či kanalizaci, aby dostal povolení k výstavbě. To jim značně zvyšuje náklady, kdežto městu je šetří. V novém návrhu paní Krnáčové se nic takového samozřejmě neobjevuje,“ doplnil.

„Oni nechtějí jen tak vyměnit Trojkoalici. V mojí gesci jde o velké soukromé peníze,“ pokračoval Stropnický. Podle svých slov nabídl na jednání Trojkoalice rezignaci, ale neuspěl.

„Klub můj návrh zamítl s tím, že je třeba vést jednání o nápravě těchto věcí. Uděláme výčet sporných otázek pražské koalice, které projednáme v krajských vedeních jednotlivých stran,“ uvedl Stropnický.

Stropnického slova potvrzuje i šéf pražské TOP 09 Jiří Koubek. „Jsem přesvědčen, že vůbec nejde o pána s knírkem (Stropnického). Krize je mnohem větší a hlubší, souvisí se slibem, které ANO dalo billboardové lobby, že zabrání přijetí předpisů, které by omezily billboardy,“ řekl Právu Koubek.

„Krnáčová a Šlechtová (ministryně pro místní rozvoj za ANO) chtějí docílit toho, aby byl chaos, a Šlechtová pak vystoupí s novelou, kterou má už mimochodem připravenou, ze které vypadne, že Praha bude mít vlastní stavební předpisy, které má sto let,“ pokračoval Koubek.

Na animozity lze zapomenout“

Ten zároveň připustil, že by TOP 09 v případě rozpadu koalice mohla s ČSSD a ANO vyjednávat. „Odmítám spekulace o tom, že by část klubu TOP 09 mohla stávající koalici podpořit. Ale poté, co se koalice rozpadne, se určitě budeme snažit maximalizovat náš zisk. Umím si představit, že zapomeneme na animozity z volební kampaně, a zodpovědně přistoupíme k jednání o jakékoliv nové koalici,“ řekl Právu šéf pražské TOP 09.

K myšlence celostátní spolupráce ANO s jeho stranou se ovšem staví skepticky.

„Neumím si představit, že by demokratické strany dopustily, aby vyhrál oligarcha, a na předčasné volby nevěřím. Spojenectvím s TOP 09 by Andrej Babiš mohl tak maximálně vyhrožovat premiéru Sobotkovi před krajskými volbami, to jsou jeho metody, ale nic víc,“ myslí si Koubek.

Také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dohady o možné spolupráci jeho strany s ANO odmítl.

„Jsou to skutečně jen spekulace. Dám vám dvě informace: ta první je, že pražská koalice je skutečně ve stadiu klinické smrti a její neschopnost začíná Pražanům škodit. Druhá je, že pražská ani celostátní TOP 09 nevede s žádnou stranou vládní koalice žádné jednání o možné spolupráci,“ řekl Kalousek.

„Nic o tom nevím,“ reagoval pro Právo lídr ANO Andrej Babiš. Změny na magistrátu by podle některých spekulací měly odstartovat i otřesy na dalších pražských radnicích. Spekuluje se, že koalici na Praze 6 by měla opustit Strana zelených. ANO, TOP 09, STAN a lidovce by pak měla doplnit ČSSD, která je nyní v této městské části v opozici.

Zdroj: 12.8.2015 Právo str. 01 Titulní strana Jan Martinek  

Štítky
Osobnosti: Jiří Koubek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme