Klíma: Moji lidé za mnou už stojí, říká staronový starosta

24. 10. 2014

Exstarosta Prahy 5 Radek Klíma dostal druhou šanci. Před dvěma lety ho odvolali z funkce vlastní lidé. Věří, že se to už nestane.

PRAHA Koaliční smlouvu v Praze 5 podepsala TOP 09 se Stranou zelených, KDU-ČSL, ČSSD a Českou pirátskou stranou. Starostou se téměř jistě stane Radek Klíma z TOP 09. „Praha 5 si po dlouhých měsících provizoria zaslouží plnohodnotného starostu a funkční radu,“ řekl v rozhovoru MF DNES.

* Jaké jsou vaše cíle?

Jako první úkol vidím stabilizaci radnice jak po ekonomické stránce, tak po stránce organizačně personální. Nová radnice se musí otevřít občanům. Je potřeba také zlepšit bezpečnost v Praze 5, a to prací s drogově závislými, bezdomovci a odstraňováním brownfields. Musíme rychle řešit dopravní situaci, věnovat se ochraně zeleně, rozvoji sportovišť i parků. A naopak v souladu s Metropolitním plánem je potřeba podporovat výstavbu v místech, kde jsou dnes jen zbořeniny.

* Jednou už jste starostou byl. Na vašem odvolání se podíleli i lidé z TOP 09. Nestane se to znovu?

Situace z roku 2012 se opakovat nebude. Byli jsme mladou stranou, ve volbách jsme měli nečekaný úspěch, a tak se do zastupitelstva i do funkcí dostali lidé, kteří nebyli prověření. Některé z nich jsme sotva znali. To se nám vymstilo a to bylo také to, za co jsme se našim voličům omluvili. Dnešní klub zastupitelů za TOP 09 je jiný. Pevný a se společnými zásadami. Nemohu samozřejmě mluvit za koaliční partnery, ale u nás se to určitě nestane.

* Při vašem odvolání se říkalo, že je to proto, že úřad nefunguje, jak by měl. Co vy na to?

Skutečný důvod byl jiný. Utnuli jsme staré zlodějské pořádky. Vzhledem k tomu, že na mne nemohli nic najít, tak mne odvolali pod vámi zmiňovanou záminkou. Úřad naopak začal fungovat, oddělili jsme státní správu a samosprávu, řešili jsme dědictví minulého období a snažili se nastavit jednoduchá a pro všechny stejná pravidla. Ať už šlo o privatizaci, či výběrová řízení na cokoliv.

* Jak hodnotíte dosavadní složení radnice?

Bez komentáře. Slepenec, který mne odvolal, samozřejmě dlouho nevydržel a rozpadl se sám. Vlastně není co hodnotit. Pokusili se vše vrátit do starých jančíkovských kolejí, kdy vládne chaos a nikdo a nic nemá žádná přesná pravidla. To vede k tomu, že se snadno manipuluje a vytváří se tím podhoubí ke korupčnímu prostředí. A těch několik populistických výkřiků ke konci období mé stanovisko nezměnilo.

* Praha 5 byla dlouhodobě spojována s korupčními tématy. Jak si v tomto ohledu stojí úřad nyní?

Nekalé praktiky se na radnici v minulých dvou letech opět vrátily. Jedinou možností, jak proti tomu všemu bojovat, je zachovat si vždy přesvědčení, že se politika dá dělat čestně, bez korupce a klientelismu. A v tom se zcela shodujeme s našimi koaličními partnery.

* Kdybyste měl v bodech říct největší problémy Prahy 5?

Bezpečnost, doprava, a pokud se věci nezmění, tak by to mohla být také ekonomická soběstačnost.

24.10.2014 Mladá fronta DNES str. 02 Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme