Zůstane Branické divadlo uzavřené nadobro?

24. 5. 2016

Rada městské části Praha 4 učinila počátkem letošního roku druhý a znovu neúspěšný pokus vybrat nového provozovatele dávno opraveného Branického divadla. Po prvním neúspěšném kole, které proběhlo v loňském roce, při kterém byli všichni tři účastníci vyřazeni hned při otevírání obálek pro nesplnění některé z podmínek soutěže, se Rada MČ Praha 4 rozhodla pro druhý pokus. Do soutěže se celkem přihlásilo šest uchazečů, kteří všichni splnili požadované podmínky. Komise pro kulturu, volný čas a náboženské společnosti, která má jako poradní orgán rady městské části tuto věc v gesci, nabídky pečlivě vyhodnotila a doporučila radě většinou svých hlasů uzavřít smlouvu s jedním ze dvou vybraných vítězných uchazečů. Samotné projednávání této věci v komisi se bohužel neobešlo bez kroků ze strany předsedkyně komise P. Rejchrtové, které byly vedeny zřejmou snahou omezit transparentnost tohoto výběru. Nejenže podklady ke svému rozhodnutí dostali členové jen několik dní před svým zasedáním a byli nuceni podepisovat slib mlčenlivosti, přestože mlčenlivostí jsou vázáni jako zastupitelé automaticky, ale i samotné zasedání komise bylo narušeno vykázáním veřejnosti ze strany předsedkyně komise bez toho, aby takovému kroku předcházelo hlasování členů komise.

Při pokusu tento postup se zpožděním legalizovat se naštěstí ukázalo, že nejen členové komise z řad opozice, ale i několik dalších členů tento postup považuje za nehorázný. Je to o to strašnější, že to byla právě Trojkoalice, která ve svém volebním programu slibovala otevřenost radničních výborů a komisí veřejnosti a transparentní, otevřenou radnici. Na zasedání komise ani nebyli přizváni jednotliví uchazeči, aby mohli představit členům komise a především veřejnosti své projekty. Přitom se jednalo o pronajmutí Branického divadla na deset let, tedy zásadní rozhodnutí, které se má dít za maximální možné účasti veřejnosti.

Rada městské části na svém zasedání konaném dne 9. března 2016 tuto věc projednala a svým usnesením 5R-289/2016 rozhodla Branické divadlo pronajmout jedné z firem doporučených komisí pro kulturu. Potud je její postup srozumitelný. Dál se však dějí věci, které by se klidně mohli stát součástí repertoáru budoucího branického divadelního souboru, pokud by se rozhodl věnovat komedii. Rada městské části hned svým následujícím usnesením tentýž den na návrh radní pro kulturu A. Gjuričové své rozhodnutí o výběru ruší a ruší i celé výběrové řízení. Radní pro kulturu je tak přímo odpovědná za stav, kdy je Branické divadlo již přes rok opraveno a přesto je pro veřejnost stále uzavřeno. Z výše uvedeného je vidět, že pokud nějaké výběrové řízení nedopadne dle představ paní radní a nezvítězí jí protežovaný uchazeč, je třeba takové řízení okamžitě zrušit.

Zjistit, jak hodlá rada v této věci nadále postupovat, není vůbec jednoduché. Na mé opakované interpelace odpovídá radní pro kulturu A Gjuričová nicneříkajícími frázemi jako například „Městská část Praha 4 velmi pečlivě zvažuje další kroky související se znovuvyhlášením záměru pronajmout objekt divadla“.  Více než rok po dokončení opravy divadla by měla odpovědná radní učinit víc než jen zvažovat další kroky. To může trvat celou věčnost a braničtí se otevření svého opraveného divadla nedočkají. Jako TOP 09 jsme přesvědčeni, že jedinou správnou cestou je uspořádání transparentního výběrového řízení za účasti veřejnosti a odborníků, kteří se divadlu profesně věnují. Jen tak bude možné nalézt nájemce s jasnou divadelní koncepcí a zároveň realistickou představou o fungování divadla. 

Michal Hroza, předseda RO TOP 09 Praha 4

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme