Všichni budeme jednou staří nebo nám zestárnou rodiče....

19. 9. 2014

Žijeme v éře kultu mládí a strachu, abychom nevypadali na tolik let, kolik nám doopravdy je. Natož starší! Přitom víme, že jediná spravedlnost na světě je ta, že stárnutí postihne každého.

Dříve či později se proto každá rodina ocitne v situaci, kdy se bude muset postarat o své rodiče, babičku nebo dědečka. Jaké jsou možnosti? Máme si takzvaně zachovat tvář a věnovat se seniorům v rodině, ovšem opustit kvůli tomu zaměstnání se vším, co to s sebou nese? Tedy octnout se ve finančním stresu a navíc být do budoucna potrestán nižším důchodem? Nehledě na to, že se péče o nejstarší členy rodiny dost často kryje se studiem dospívajících dětí. A i kdybychom nakrásně tuto cestu zvolili, jsme opravdu schopni postarat se v potřebné kvalitě o rodiče s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem duševního onemocnění či fyzickým handicapem?

Druhou eventualitou je vyhledat odbornou pomoc a zaplatit svým blízkým ošetřovatelskou péči v domácnosti anebo se je pokusit umístit do domova pro seniory, popřípadě do domova se zvláštním režimem, kde jim poskytnou důstojnou péči adekvátní jejich zdravotnímu stavu.

Při vší náročnosti péče o seniory není od věci uvědomit si několik věcí. Kolik žen by muselo zapomenout na svoji kariéru, kdyby jim nepomáhaly babičky? Jak razantně by se snížil životní standard mladých rodin, kdyby jim prarodiče zadarmo nezajistili hlídání dětí o prázdninách a museli by si všechno platit samy? Kolik samoživitelek a samoživitelů by viselo na krku státu, kdyby selhávajícího partnera nebo partnerku ekonomicky i jinak nenahrazovali dospělým dětem jejich stárnoucí rodiče?

Péči o seniory proto TOP 09 nevnímá jako trest, ale jen malou splátku dluhu, kterou vůči nim (všichni) máme, a bude rozšiřovat nabídku kvalitních služeb pro své starší spoluobčany.

Autor: Jitka Zykánová, kandidátka do Zastupitelstva MČ Praha 4 za TOP 09 pro obvod 5 (Nusle)