Praha 4 opravuje stále více bytů

5. 1. 2021

Městská část Praha 4 patří jako správce 1815 bytů k těm městským částem, které jsou prostřednictvím tohoto bytového fondu schopny vyjít vstříc svým zaměstnancům, například učitelkám, učitelům a dalším zaměstnancům základních a mateřských škol, a pomoci naší spádové Thomayerově nemocnici ubytovat jejich zaměstnance, stejně jako Policii ČR a městské policii. To se nám pak samozřejmě vrací ve zvýšení bezpečnosti v naší městské části, zlepšení kvality výuky v našich školách i služeb v naší nemocnici.

Zároveň jsme schopni lidem ve skutečné sociální tísni poskytnout ubytování za snížený nájem do doby, než se jim podaří se z této nešťastné situace dostat, zvláště pokud jsou těmito potřebnými rodiny s malými dětmi.

Žádosti o sociální byty hodnotí a doporučuje komise pro sociální bydlení, kde jsou zastoupeni členové jak koaličních, tak opozičních stran a jejíž předsedkyní je v současnosti opoziční zastupitelka.

Pronájem části volných bytů v otevřené soutěži za nejvyšší nabídku nájemného nám pak zaručuje významný příjem, který umožňuje například opravy městských budov – škol, divadel a dalších.

Po nástupu naší koalice v dubnu 2019 bylo bohužel více než 120 bytů ve správě městské části neopravených a nemohly sloužit občanům. Naší prioritou bylo tuto situaci co nejrychleji napravit. Po úspěšném loňském roce se v roce 2020 podařilo, přes veškeré komplikace spojené s pandemií čínské chřipky, tempo oprav městských bytů dále výrazně zvýšit. Prostřednictvím akciové společnosti 4-Majetková, kde je 100 % vlastníkem městská část Praha 4, bylo opraveno 67 bytů a další tři budou opraveny do konce roku.

Odbor stavebních investic a oprav, který se samozřejmě věnuje především větším investicím a celkovým opravám domů, už letos opravil dalších 23 bytů. Celkový počet 93 opravených bytů za rok 2020 je jeden z nejlepších výsledků v posledních 10 letech.

Počet prodaných bytů výrazně klesl

Na rozdíl od minulé koalice vedené zeleným starostou Petrem Štěpánkem, která prostřednictvím radního pro majetek Lukáše Zichy (STAN) prosadila jen v roce 2016 prodej 48 volných bytových jednotek a v následujícím roce dalších 26 volných bytových jednotek, současná koalice přistupuje k prodeji bytů opatrněji. V roce 2019 tak prodala městská část pouze tři bytové jednotky a v roce 2020 devět bytových jednotek. Prostředky získané tímto prodejem mohou být využity k opravám dalších bytů.

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme