Den obětí holokaustu uctila Praha 4 čištěním Stolpersteine

27. 1. 2021

Den památky obětí nacistického režimu si již tradičně připomněli místostarosta Michal Hroza (TOP 09), radní pro investice Filip Vácha (TOP 09) a zastupitel Petr Kučera (TOP 09) čištěním pamětních kostek. Takzvané kameny zmizelých jsou zasazeny do chodníků v ulicích v Podolí a v Nuslích. Na Praze 4 je jich již víc než deset, další přibyly loni.

Loni v lednu to byla Michelská ulice, letos se čištění dočkala hned dvě místa, jedno v ulici U Svépomoci na Pankráci a druhé v Podolí v Lopatecké ulici. Zastupitelé uctili památku Josefa Gӧtze a pětičlenné rodiny Kaufmannových.

„Mosaznými dlaždicemi si připomínáme poslední bydliště a osudy lidí, kteří se stali oběťmi nacistického teroru a byli odvlečeni do koncentračních táborů. Tuto iniciativu na Praze 4 podporujeme a loni jsme odhalili dva nové Stolpersteine, oba v Nuslích. V dalších letech plánujeme přidat další,“ řekl místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09).

Projekt tzv. Stolpersteine, v překladu kamenů, o které se má zakopnout, funguje už od devadesátých let. Uctívá památku nejen Židů, ale i Romů a politicky stíhaných lidí. Do celoevropského projektu se již zapojilo přes 280 měst. V Česku se první pamětní dlaždice objevily před dvanácti lety a dnes jsou součástí chodníků kromě Prahy také v Brně, Kolíně nebo například v Třeboni.

Petr Kučera, správce webu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme