21. 10. 2013

S blížící se zimou začneme opět řešit, kdo je odpovědný za odklízení sněhu a náledí z chodníků a komunikací. Není proto na škodu provést malou rekapitulaci.

Od roku 2009 platí tzv. Kuberova novela Zákona o pozemních komunikacích, která zrušila majitelům nemovitostí povinnost odklízet sníh z chodníku před domem. Novelou byla přenesena odpovědnost za údržbu ploch na jejich majitele, kterými jsou v případě silnic a chodníků nejčastěji obce a jimi zřizované organizace. V Praze se jedná konkrétně o Dopravní podnik, který se stará o zastávky městské hromadné dopravy a dále o Technickou správu komunikací hl. m. Prahy (TSK), která zajišťuje údržbu převážné části chodníků a komunikací.

Na webových stránkách TSK lze v sekci "Pro řidiče" nalézt přehlednou mapu, kde se dozvíte, zda chodník, či silnice před vaším domem patří do správy TSK a v jakém je případně pořadí důležitosti pro úklid. Dále jsou zde uvedeny kontakty na odpovědné osoby, na které se můžete obrátit s dotazy, či připomínkami. Pokud svoji ulici v seznamu TSK nenajdete, bude s největší pravděpodobností ve správě městské části. Kontakty opět naleznete na webu.

Bohužel, každoročně je na zimní údržbu vyčleněno méně a méně finančních prostředků. Hlavní město dlouhá léta spoléhalo na fakt, že městské části většinou nevydržely a zasněžené magistrátní chodníky raději pro občany uklidili sami. Se snižujícími se rozpočty městským částem ze strany magistrátu už takové to počínání není možné. Výjimkou jsou pouze extrémní sněhové kalamity, po kterých je třeba dát město opět do chodu co nejdříve.

Občanovi samozřejmě může být jedno, kdo se o tu kterou komunikaci či chodník stará. Je to problém rozdělení kompetencí mezi hlavním městem a jednotlivými městskými částmi, ne obyvatel města. Na druhou stranu, je vždy dobré vědět, na koho vznést přímou stížnost a tím i urychlit odstranění nedostatků, které nás trápí :-).

Závěrem bych chtěl poděkovat všem občanům, kteří nehledě na změnu zákona, odklízejí sníh před svými domy sami.

Ing. Jan Vlček, zastupitel Prahy 4 a člen MV TOP 09 Praha 4, e-mail: jan.vlcek@praha4.cz