22. 11. 2011

Podpisem protokolu o spolupráci mezi třetí městskou částí a jihoitalskou oblastí Cilento vyvrcholila čtyřdenní návštěva reprezentantů této hornaté části italské Kampánie v Praze 3. Vzájemná spolupráce městské části s tímto italským regionem by měla mířit do oblasti cestovního ruchu, oboustranné kulturní výměny a prezentace regionálních zemědělských výrobků v rámci farmářských trhů. Rýsuje se také spolupráce na akademické půdě, jejíž součástí by měla být žižkovská Univerzita Jana Amose Komenského.

Cilento a Praha 3 chce na základě dohodnuté meziregionální spolupráce zahájit projekty, jež mohou získat dotace Evropské unie. Jihoitalská oblast je součástí provincie Salerno a její území je tvořeno unikátním národním parkem, který je od roku 1996 součástí světového dědictví UNESCO. V dávné minulosti Cilento tvořilo hranici mezi řeckými koloniemi a etruskými a lukánskými domorodými osadami. Region je významným producentem biopotravin.

Také proto byli součástí osmičlenné delegace tři producenti potravin, kteří především pro zástupce občanského sdružení Archetyp, jenž provozuje ve spolupráci s žižkovskou radnicí farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad, uspořádali ve středu prezentaci své produkce, především uzenin, sýrů, ale i marmelády a dalších produktů.

Delegace si také prohlédla farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad a diskutovali s představiteli Univerzity Jana Amose Komenského o možnostech akademické spolupráce. V pátek 11. listopadu prezident oblasti Cilento Aniello Onorati podepsal se starostkou Vladislavou Hujovou protokol o vzájemné spolupráci.

„Nejsem přívržencem bezobsažných partnerství mezi obcemi, ale myslím, že se zástupci oblasti Cilento se nám podařilo nalézt dobrá východiska pro reálnou spolupráci,“ řekla k tomu starostka Hujová.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme