Sport a kulturu i v době nouzového stavu podpoříme

21. 4. 2020

Bez nadsázky lze říct, že sport a kulturu v půli března postihla katastrofa, která v historii naší městské části nemá obdoby. Téměř ze dne na den došlo k zastavení provozu všech kulturních zařízení a přerušení všech sportovních činností a akcí. Dosud stále není jasné, kdy se vrátíme do běžného režimu, protože vládní plán na obnovení hromadných akcí začátkem června se může ještě změnit.

Vedení městské části si je plně vědomé mimořádné celospolečenské situace a z toho vyplývajících vládních nařízení, která mimo jiné velmi tvrdě dopadla i na kulturní a sportovní obec. Ze dne na den u nich došlo k výpadku všech příjmů, stejně jako v řadě jiných odvětví. Tato situace značně narušuje organizační a finanční chod sportovních a kulturních organizací, což jsem si osobně či telefonicky ověřil u mnoha zástupců těchto subjektů.

Naši sportovní a kulturní obec v tom ale nenecháme samotné. Praha 11 přijala již opatření, která by jim měla pomoci. Už 16. 3. rada městské části přijala usnesení, že nebude vymáhat případné úroky z prodlení z nájmů a nebude uplatňovat výpovědi z důvodu neuhrazených plateb v době nouzového stavu. Toto opatření následně přijala i naše správní firma Jihoměstská majetková. Základní školy dále dostaly od zřizovatele doporučení, aby neúčtovaly dlouhodobým nájemcům nájemné za školní tělocvičny až do ukončení nouzového stavu. Obdobně bude postupovat i Jihoměstská majetková k dlouhodobým podnájemcům v našich sportovních halách Jedenáctka VS a Jižní Město.

I nadále počítáme s řádnými dotačními programy v oblasti sportu a kultury, které bude třeba z důvodu mimořádné situace jen upravit. Kulturní dotace se podařilo v odborné komisi schválit před nouzovým stavem a již prošly i radou. Čekají tak jen na schválení zastupitelstva městské části. V oblasti sportu je situace složitější. Zde je řádné schválení ohroženo, protože sportovní komise zatím dotace neprojednala a v době nouzového stavu není doporučeno jednání komisí ani případné schvalování na zastupitelstvu, protože se nejedná o krizový bod pro chod městské části.

Vedení městské části Praha 11 tak schválilo možnost přidělení mimořádné dotace v oblasti sportu, a to všem subjektům oprávněně žádajícím v 1. programu (celoroční činnost nestátních neziskových organizací) v rámci 1. kola Dotačního programu pro oblast sportu a volného času pro rok 2020. Po ukončení nouzového stavu se budou dotace schvalovat již řádnou a standardní cestou.

Do dalších dnů všem přeji především pevné zdraví a hodně sil. Věřím, že společně tuto krizi překonáme a brzy se zase uvidím s řadou z vás na sportovištích a kulturních akcích.

Mgr. Jan Stárek

radní pro sport a kulturu

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme