Proč ODS na Praze 11 sponzoruje KSČM?

13. 5. 2014

Na Praze 11 panuje již poměrně dlouhé a pevné souznění tradičních politických stran (rozuměj KSČM, ODS a ČSSD). Otevřeně se však o spojení zejména ODS a KSČM ani na jedné straně příliš nemluví. Důvod je zřejmý. Předně by oba tábory v případě veřejně deklarovaného spojenectví byly pod značným tlakem svých nejvyšších stranických orgánů a to včetně sankce zrušení místních organizací.

 Ovšem na Praze 11 si už nějakou dobu i vrabci na střeše štěbetají o tom, že místní KSČM, respektive KSČ jak se někdy dodnes někteří jejich zastupitelé představují, je dalším koaličním partnerem zdejší velké koalice ODS a ČSSD.  Podpis pod koaliční smlouvou sice chybí, ale minimálně o tichém společenství či podpoře lze mluvit najisto. Tato podpora je zjevná zejména v situacích, kdy buď koalici chybí jeden či dva zastupitelé nebo když mají jiný názor na věc a nechtějí hlasovat v souladu se současnou koaliční většinou. Tito kverulanti či nepřítomní jsou pak při hlasování ochotně nahrazeni zástupci KSČM.

Z výše uvedeného stavu tedy lze dle mého názoru dovodit, že uvolněná funkce předsedy kontrolního výboru, rozuměj placená z obecních peněz, a to více než štědře: 44.556,-Kč/m pro pana soudruha Hoffmana, je spíše sponzoring od místní ODS Praha 11 pro místní KSČM než cokoliv jiného. Navíc za situace, kdy je panu předsedovi KV dán k dispozici z veřejných zdrojů ještě i pan asistent RSDr. Kafka (pro mladší ročníky pro RSDr. se vžilo lidové označení: „rozhodnutím strany doktor“, který pobírá také odměnu a to ve výši 20.000,-Kč/m! Roční zatím známé „sponzorování“ KSČM, tak občany Městské části Praha 11 vyjde na více než 750.000,-Kč, což bude souhrnně za čtyřleté volební období činit více než 3 milióny korun českých!!! Opravdu tyto finanční prostředky nelze využít smysluplněji?

 Zde je na místě historická poznámka a je třeba připomenout i skutečnost, že pražská ODS jako celek má se „sponzorováním“ KSČM dlouholeté zkušenosti. Tak jen pro ilustraci již ode dne 1. 12. 2006 až do voleb v roce 2010 vykonával již výše zmíněný JUDr. Hoffman funkci uvolněného předsedy Kontrolního výboru hlavního města Prahy. Čtenáře asi nepřekvapí, že ani zde soudruh Hoffman neoplýval velkou ochotou řešit tehdejší problematické kauzy. Nedokázal tak identifikovat a účinně čelit problémům tehdy se rozvíjejících se kauz jako projekt Opencard za více než jednu miliardu korun, kde je v současnosti již nepravomocně odsouzeno několik úředníků pražského magistrátu, či Tunel Blanka za více než 37 miliard. Není bez zajímavosti i fakt, že pan Hoffman vedle funkce uvolněného předsedy Kontrolního výboru zastával i řadu pozic v městských firmách. Pro příklad lze uvést následující výčet jím zastávaných pozic: Rozvojové projekty Praha, a.s., člen představenstva v období 2003-2008, Kongresové centrum Praha, a.s., člen dozorčí rady v letech 1998-2004, člen představenstva 2004-2012, vše ostatně dohledatelné z veřejných zdrojů na www.justice.cz.

 Odpovědí na otázku: Proč ODS v Praze 11 „sponzoruje“ KSČM může být řada. Lze na ni jistě však také odpovědět i tak, že tímto „sponzoringem“ si ODS kupuje určitou náklonnost zástupců KSČM pro účely krytí případných výpadků koaličních zastupitelů při hlasování u sporných kauz a zároveň je Kontrolní výbor formálně sice v rukou „opozice“, ale realita je taková, že kontrolovaný je kontrolován de facto sám sebou, čemuž odpovídá i řada až adoračních závěrů přijatých kontrolním výborem vůči současnému vedení radnice a to i za situace, kdy na úřadu zasahuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, tzv. ÚOOZ. Praha 11 má bohužel tu smůlu, že je stále spravována „Bémovsko-Janouškovskou“ částí ODS.

Jan Stárek, předseda Klubu zastupitelů TOP09 na Praze 11
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme