Praha 11 stále nemá v roce 2024 novou koaliční vládu. Jako nejpravděpodobnější se v tuto chvíli jeví pokračování ad hoc koalice z posledního jednání zastupitelstva, tedy HPP 11 + Praha 11 Sobě + ODS

28. 2. 2024

Po rozpadu dlouhodobě nefunkční koalice Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) + Praha 11 Sobě a Piráti Praha 11 na konci roku 2023 se koalice „Pomsty“, tedy HPP 11 + Praha 11 Sobě + ODS, na posledním jednání zastupitelstva dohodla na dílčích bodech a překvapivě pro mnohé je společně také prohlasovala. Navíc to byly zcela zásadní body jednání: odvolání dosavadního radního pro majetek – J. Dohnala (PIR), schválení rozpočtu městské části na rok 2024 a snížení počtu členů rady na pět. Z původně devíti členné rady městské části tak zůstalo již jen její torzo v podobě čtyř radních: dva za Prahu 11 Sobě a dva za Piráty. Tímto odvoláním Jiřího Dohnala se Hnutí pro Prahu 11 pomstilo za prosincové odvolání své předsedkyně Šárky Zdeňkové z křesla starostky, při kterém právě Jiří Dohnal a Piráti sehráli rozhodující úlohu.

Hlavní odpovědnost na vytvoření nové stabilní koalice pro správu Prahy 11 i nadále leží na subjektech Hnutí pro Prahu 11 a ANO Praha 11. Stále platí, že bez účasti alespoň jednoho z těchto dvou uskupení, která zaznamenala největší úspěch ve volbách v roce 2022, nelze složit žádnou většinovou koalici. Navíc je spolupráce HPP 11 a ANO Praha 11 i logická, jelikož měly podobné volební programy, a tato dvě hnutí by se tak mohla pokusit realizovat většinu svých velmi ambiciózních volebních slibů. Navíc oba tyto subjekty před Vánocemi oznámily, že spolu začínají jednat o možné koaliční spolupráci na zbytek volebního období. Výsledky dosud však ani jedna strana nezveřejnila.

Přerušené jednání zastupitelstva městské části bude pokračovat 29. 2. 2024 od 9hod. ráno opět v KC Zahrada. Zde uvidíme, zda bude pokračovat ad hoc koalice „Pomsty“ HPP 11 + Praha 11 Sobě + ODS, nebo zda se ukáže nějaká jiná alternativa. Není bez zajímavosti, že náš společný zastupitelský klub TOP09/STAN nebyl ani jedním z výše uvedených subjektů oficiálně – přes předsedkyni klubu – vyzván ke koaličním vícestranným jednáním, což zužuje možné varianty nové koaliční vlády.

TOP 09 PRAHA 11

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme