Jak (ne) dělat participaci s občany k regeneracím veřejných prostranství

26. 6. 2023

Tento týden se konala hned dvě participativní setkání místostarostky pro životní prostředí Ivany Hovorkové (Hnutí pro Prahu 11) s občany. HPP11 kritizovalo tyto participace v minulém volebním období, které prováděl Jakub Lepš (TOP 09) s tehdejší koordinátorkou Národní sítě Zdravých měst Ing. arch. Kristýnou Jirsovou. Paní Hovorková při své kandidátské řeči tvrdila, že ona bude participaci dělat rozhodně lépe. Proto jsem nelenila a jako členka komise pro životní prostředí jsem se těchto jí pořádaných setkání s občany se zájmem zúčastnila.

V pondělí 19.6. proběhlo setkání v Jašíkově / V Jezírkách. Chaotické uspořádání, kdy prezentující architekt, autor studie, byl obklopen u malého stolečku několika na sebe se tlačícími lidmi a ukazoval jim projekt na malém formátu, který ostatní méně průbojní neměli šanci vidět, natož slyšet prezentaci. Naproti přes uličku byl pohozen v trávě na zemi výkres, nalepený izolepou na podklad s nesouvisejícími fotografiemi. Lidé se ptali, co to je, ale nikdo se jim tam nevěnoval a nikdo nic nevysvětlil (ač bylo přítomno několik pracovníků PR oddělení). Mnozí proto zklamaně odcházeli. Nakonec proběhlo hlasování o jedné z variant, které byly až na detaily stejné. Spíše než o regeneraci prostranství, se lidé zajímali o projekt Sky Opatov, který je trápí a o němž aktuálně probíhá stavební řízení.

Myslela jsem, že ve středu 21.6. v Petýrkově na setkání ohledně náhrady zbouraných pergol už nic horšího přijít nemůže, než zase chaos. Mýlila jsem se. Koncept setkání byl obdobný, v průchodu v Petýrkově ulici slyšelo prezentaci opět jen pár lidí, kteří se probojovali k pultíku architekta. Ovšem když většina lidí odešla, protože se jim prezentované „krabice“, jak nové pergoly nazvali, nelíbily, vyšlo teprve najevo, že architekt dostal od paní radní Hovorkové příkazem, aby prezentoval jen variantu hranaté pergoly. A to přesto, že zadání smlouvy, které vzešlo z první participace provedené ještě v minulém období Ing. arch. Jirsovou, ukládalo zpracovat a občanům odprezentovat varianty dvě. Druhá varianta s kulatou pergolou, kterou účastníci setkání většinově chtěli, by byla podle radní Hovorkové příliš drahá. Až po jejich nátlaku se uvolila dát o variantách hlasovat, a tak zbytek místních prosadil variantu s kulatou pergolou. Původním záměrem paní radní totiž zjevně bylo vnutit lidem svou představu a nechat je rozhodovat jen o lavičkách, odpadkových koších a podobných drobnostech. I tak byli nakonec naštvaní snad úplně všichni zúčastnění a obávám se, že v brzkou realizaci podle jejich představy vůbec nevěří.

Přitom hlavním smyslem participace je umožnit obyvatelům, aby se přímo podíleli na úpravách svého okolí. „Velmi důležité je proto získat důvěru místních občanů, že když se na setkání zapojí, bude pak věc realizována v souladu s jejich přáním“, říká k proběhlým setkáním dnes již bývalá koordinátorka Ing. arch. Kristýna Jirsová.

Mgr. Tereza Dolanská, zastupitelka TOP09-STAN,

členka Komise pro životní prostředí

foto archiv autorky

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme