TOP 09 Praha 10 prosadila zachování secesního domu a umožnila dialog

4. 2. 2013

Na pondělním zasedání radnice Prahy 10 se zastupitelům TOP 09 podařilo prosadit ochranu secesního domu č. 77 v ulici Moskevská před případným zbouráním.

Zastupitelka za TOP 09, Pavlina Hájková, prosadila zachování cenného secesního domu na Praze 10. „Dům Moskevská 77 je dílem význačného českého architekta Osvalda Polívky, tvůrce řady význačných pražských budov, například Obecního domu,“ říká Hájková.

Pavlina Hájková proto navrhla, aby kupní smlouva o prodeji tohoto domu a přilehlých pozemků mezi ulicemi Krymská a Moskevská, tzv. Proluky, developerské společnosti Magnolia Invest byla doplněna o zvláštní bod. „V tomto bodě se kupující zavazuje, že neprovede odstranění stavby ani její části pod hrozbou vysokých sankcí,“ doplňuje Hájková.

Pražané mají tři měsíce navíc

Magnolia Invest chce v této oblasti postavit administrativně-bytové centrum. Proti záměru se ale postavili místní obyvatelé. „Naštěstí se nám podařilo prosadit posunutí lhůty pro podání připomínek o tři měsíce. Radnice obyvatele Prahy 10 totiž původně vyzvala, aby předložili připomínky k architektonické studii do poloviny února. To byla však příliš krátká doba, protože právě občané by se měli stát účastníky územního řízení,“ vysvětluje předseda TOP 09 v Praze 10 Michal Narovec.

Výsledkem tohoto procesu by podle Narovce mělo být stanovení podmínek, které se developer zavázal zohlednit.

TOP 09 Prahy 10 rovněž podporuje místní občanské sdružení START Vršovice a vychází maximálně vstříc jeho požadavkům.

V Praze 4. 2. 2013                                   RO TOP 09 Praha 10