Rekonstrukce Vlasty nebo Centrum na Strašnické?

31. 5. 2013

V prosinci loňského roku odsouhlasili zastupitelé za ODS, ČSSD, Stranu zelených, Desítku pro domácí a KSČM architektonickou soutěž  v ceně 5 milionů na stavbu tzv. Centra Strašnice, jehož součástí má být také budova nové radnice, aniž by bylo přesně uvedené, co si máme pod pojmem Centrum Strašnice představit. Obchodní dům, multikino, fitness, restaurace a také úřad městské části Praha 10? Podle částky 5 milionů na architektonickou soutěž můžeme pouze usuzovat, že investice na stavbu nové radnice se bude pohybovat kolem jedné miliardy. Potřebujeme takhle drahou radnici?

Místní obyvatelé vnímají  plánovanou stavbu na Strašnické jako narušení veřejného prostoru u metra, v souvislosti s případným vznikem obchodního centra se bojí nárůstu automobilové dopravy, zastínění  stávajících budov hmotově velkou dominantou, umrtvení ulice Starostrašnická a zánik obchůdků malých živnostníků, zánik budovy tzv. staré školy i poškození toho mála zeleně, které zde ještě zbylo.

Stavba nové radnice či rekonstrukce Vlasty? Ano či ne? Tahle takřka hamletovská otázka poslední dobou trápí vedení radnice i mnohé občany už z důvodu, že představuje velmi náročnou finanční investici. Každá z těchto možností má své pro i proti. Pro zastupitele se za těmito dvěma slůvky skrývá zodpovědné rozhodování nejen o tom, do jaké míry bude budoucí radnice krásnější, příjemnější, pohodlnější, modernější, dostupnější, ale také kolik bude stát a zda to přinese natolik významné zlepšení občanům. Zodpovědní zastupitelé by se měli rozhodovat především podle ekonomické náročnosti obou variant. Proti logice věci se však toto rozhodování ubírá jiným směrem. Už v březnu roku 2011 jsme dostali na stůl materiál, ve kterém jsme odsouhlasili návrh zpracování obou variant, rekonstrukci Vlasty nebo výstavbu nové budovy  v okolí metra Strašnická. Původně měly být obě alternativy zhotoveny do konce roku 2011. Realita je ovšem taková, že žádná z nich nebyla  dosud zastupitelstvu předložena, termín byl několikrát prodloužen, naposledy do konce roku 2013. Můžeme si pouze klást otázku, proč trvá ekonomická studie stavby nové budovy skoro 3 roky, když každý architekt je schopen podle dostupných ukazatelů vytvořit kvalifikovaný odhad během krátké doby. Místo zodpovědného posouzení obou alternativ byla odsouhlasena koalicí na radnici architektonická soutěž jen na jednu z variant.

V měsíci březnu a dubnu proběhla na území Prahy 10 tzv. participace veřejnosti, která se týkala varianty výstavby radnice u metra Strašnická. Z dosavadních výsledků vyplývá, že obyvatelé této lokality akcentují jiné využití prostoru Strašnická, a že se dívají na případnou stavbu nové radnice v této části Prahy 10 s velkou nedůvěrou. Obavy místních obyvatel jsou pochopitelné vzhledem k tomu, že oni ani my, opoziční zastupitelé jsme stále nedostali odpověď na to, co by zde případně mělo stát. Podmínky soutěže jsou nekonkrétní a stále neexistuje stavební program, ze kterého by vyplynulo jasné zadání, jak velká má být budoucí radnice a co vše by měla stavba společně s úřadem obsahovat.

Nezanedbatelnou otázkou zůstává budoucí využití staré budovy, protože prázdných a nevyužívaných budov je zde již několik – viz KD Edena Strašnická škola.

Obavy obyvatel by se zcela určitě rozplynuly, pokud by celé jednání ohledně budoucnosti radnice bylo transparentní a dostupné pro ty, pro které má celá stavba vzniknout – pro občany MČ Praha 10. Přinejmenším na webových stránkách městského úřadu jak je tomu běžné jinde. Měli bychom chtít nejen moderní radnici, ale především otevřené jednání s občany na všech úrovních.

Mgr. Pavlina Hájková, zastupitelka za TOP 09, členka kontrolního výboru

Osobnosti: Pavlina Hájková