Klub zastupitelů TOP 09 se důrazně ohrazuje proti postupu primátora a Rady

7. 3. 2011

Klub zastupitelů TOP 09 se důrazně ohrazuje proti postupu primátora a Rady HMP při vypsání podmínek výběrového řízení na místo ředitele Útvaru pro rozvoj  hlavního města Prahy. Podle odborně neobhajitelných podmínek, určených  Radou a primátorem Svobodou, nad rozvojem Prahy v nejvyšší odborné úřednické funkci nesmí bdít nikdo z uznávaných urbanistů nebo architektů. Pro obsazení místa ředitele ÚRM, této pro dlouhodobý rozvoj města tak důležité pozice, nejsou totiž, podle těchto politiků, potřebné žádné odborné předpoklady. Do výběrové komise navíc nebyl vedle primátora, jednoho radního a několika úředníků přizván ani jeden odborník. Ptáme se proč?

Pro splnění Radou určených kvalifikačních předpokladů stačí absolvování jakékoliv vysoké školy, znalost několika málo zákonů a vyhlášek, ale zato povinných je pět let praxe ve státní správě. Žádný architekt nebo urbanista, který je alespoň trochu úspěšný ve svém oboru, nemůže splnit poslední jmenovanou podmínku. Mezinárodní zkušenosti v oboru, uznání odbornosti a vize rozvoje Prahy nejsou tedy pro primátora a Radu HMP důležité. Důležité naopak je potvrzení o pěti letech poslušné státní služby. Ptáme se proč?

Proti takto neobjektivnímu postupu Rady už protestuje řada odborníků. Plně podporujeme jejich protesty a sdílíme jejich obavy. „Ředitel Útvaru rozvoje hlavního města musí být odborník, který má respekt u odborné veřejnosti. Požadavek pěti let ve státní správě odbornost nijak nezaručuje, a z hlediska toho, co od ÚRM očekávám, ani nedává žádný smysl. Sdílím proto obavy pražských architektů a urbanistů z takto pojatého výběrového řízení“ – prohlásil Zdeněk Tůma.

TOP 09 má zato, že Útvar rozvoje hlavního města Prahy má být především zárukou odborné oponentury pro rozhodování politiků a obranou dlouhodobé vize vývoje architektonického celku města proti krátkodobým a krátkozrakým developerským experimentům. Má být garantem nekorupčního vývoje územního plánu a jeho zaměření musí zahrnovat horizont desítek let, a ne pouze jednoho volebního období.

„Jmenování poslušného úředníka namísto odborníka je v Praze tradiční cestou korupce. Vyzýváme proto Radu a primátora, aby okamžitě zrušili svoje rozhodnutí a ve spolupráci s odborníky vypsali nové podmínky pro objektivní výběrové řízení. Pokud Rada HMP a primátor Svoboda odmítnou změnit názor, poškodí město“,  řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.