Jan Tichánek: nový zastupitel Ostravy-Jihu

16. 12. 2022

Připravili jsme sérii rozhovorů s našimi novými zastupiteli, které bychom tímto rádi představili. Jako první se s Vámi o své názory podělí náš nejmladší zastupitel, student Právnické fakulty v Olomouci, Jan Tichánek. Honza byl v zářijových komunálních volbách zvolen zastupitelem TOP 09 v městském obvodu Ostrava-Jih.

Ahoj Honzo, i přes Tvůj mladý věk je o Tobě známo, že se o politiku zajímáš dlouhodobě. Co tak mladého člověka vede k politice?

Vždy mě to táhlo k nějakému výraznějšímu zájmu o veřejné dění. Než jsem před 5 lety vstoupil do TOP týmu, tak jsem hledal podobně smýšlející mladé lidi. Od svého vstupu jsem se začal zajímat mnohem aktivněji. Měl jsem možnost poznat spoustu osobností a postupně získat zkušenosti z prvních kampaní. Jedna z mých prvních vzpomínek na kampaň je z kampaně v Opavě, kterou jsme chtěli podpořit Herberta Paveru na pozici senátora. Tyhle zkušenosti mě nabíjely energií a entusiasmem. Když se vrátím k otázce, tak si myslím, že je důležité, aby se všechny generace reflektovaly ve veřejném životě.

Máš nějaký svůj osobní politický vzor? A pokud ano, v čem Tě inspiruje?

Nejspíš bych neřekl, že mám vyloženě vzor, ale mám určitě osobnosti, které jsou mi z různých důvodů inspirací. Začít bych mohl s Miladou Horákovou, kterou vnímám jako velkou hrdinku našich dějin. Dále bych pokračoval Margaret Thatcher, kterou obdivuji za její cílevědomost. Když se přesunu do současnosti, tak respektuji Miroslava Kalouska, jehož považuji za politika, který vždy uměl stát za svými hodnotami nebo třeba názory, které nemusely být vždy populární.

V Moravskoslezském kraji vedeš také mládežnickou organizaci TOP 09 zvanou TOP tým? Jak se Vám v TOP týmu daří? Je těžké motivovat mladé lidi, aby se angažovali?

V TOP týmu máme spoustu šikovných a aktivních lidí. Je pravdou, že aktuálně se všichni primárně soustředíme na naše zkouškové období, ale do roku 2023 máme hned několik plánů. Mohl bych uvést například plánované výjezdy do regionů Moravskoslezského kraje a další darování krve.

Ráda bych se teď dostala k Ostravě a k Tvé nové roli zastupitele městského obvodu Ostrava-Jih. Nejprve nám prozraď, co máš na Ostravě Ty osobně rád?

Ostrava je mým domovem a vždycky mě přitahovala svým osobitým charakterem. Zároveň je to město s obrovským potenciálem, který se v posledních letech daří posouvat dopředu. Ostrava má své jedinečné kouzlo i z toho důvodu, že se během jednoho dne můžete procházet po krásné prvorepublikové čtvrti na Jubilejní a o malou chvíli později navštívíte impozantní areál Dolních Vítkovic. Na Ostravě je úžasná ta diverzita a každý si může najít něco pro sebe.

A co Tě vedlo ke kandidatuře? Jak bys chtěl pomoct svému obvodu, místu, kde žiješ?

Už dlouhou dobu jsem zvažoval způsoby, jak můžu já osobně přidat ruku k dílu a více participovat na správě Jihu. Kandidatura mi dala příležitost prezentovat své myšlenky přímo a zastupitelstvu zase dala perspektivu mladého člověka.

Co se týká nějaké konkrétní činnosti a pomoci obvodu, tak se budu nyní primárně soustředit na kontrolu hospodaření, prevenci kriminality a školství. Byly to mé priority už během voleb. V rámci SPOLU jsme teď vyzvali například ubytovny na Jihu k lepší vzájemné komunikaci, abychom jako obec mohli efektivněji řešit rizikové oblasti. Je to sice teprve počáteční výzva, ale krok správným směrem k nalezení konsenzu. Já osobně se teď podílím na přípravě stanoviska k rozpočtu a střednědobému výhledu obce. Je to ale teprve začátek naší práce a věřím, že toho ještě plno stihneme. Spoustu našich priorit jsme avizovali v našem programu a určitě se budeme v příštích měsících věnovat bezpečnosti, sportu a například i drobným vylepšením, které jsme před volbami diskutovali a mohli by obyvatelům obvodu zpříjemnit a usnadnit život.

Od voleb uběhly téměř tři měsíce… bylo pro Tebe zvolení překvapením? A už jsi se stihnul ve své nové roli takzvaně „rozkoukat“?

Skutečně to pro mě byly úplně první volby, ve kterých jsem kandidoval, takže jsem měl spoustu očekávání, ale nemohu skrýt i mírné překvapení a vděk za důvěru voličů. Po volbách máme navíc tým šesti pracovitých zastupitelů z různých oborů a různého věku, takže si můžeme velmi dobře rozdělit oblasti, kterým se každý z nás bude věnovat.

Zpočátku jsem se soustředil právě na „rozkoukání” v nové roli a teď už se chci dále věnovat svým oblastem a prioritám.

Ještě nám závěrem prozraď, jak se těšíš na blížící se Vánoce a jak budeš slavit?

Těším se na čas, který mohu trávit s rodinou a přáteli, čehož si teď velmi cením. Obzvláště v období zkoušek je pro mě důležité občas „vypnout” a užít si trochu klidné atmosféry s blízkými. Takže svátky budu trávit s nejbližšími v Ostravě.

Moc děkuji za Tvůj čas a Tvou otevřenost. Jde vidět, že Tě politika opravdu baví, přeji Ti neutuchající nadšení a ať se Ti v Tvé nové roli daří.

Hana Bláhová, krajská manažerka

Osobnosti: Jan Tichánek