S jednou kartou napříč kraji

Hradecká městská karta oslavila nedávno desáté výročí. Nového kulatého jubilea se však zřejmě nedožije

16. 2. 2016

Hradec Králové ­ „Ne, rozhodně to nebude žádná hradecká Opencard,“ deklaroval náměstek hradeckého primátora JindřichVedlich, když včera před novináři představoval projekt nového odbavování cestujících v hromadné dopravě. 
Ten současný, který nedávno oslavil deset let své existence, je podle něj již zastaralý. „Svět informačních technologií a jejich možností jde stále kupředu. To, co bylo před deseti lety moderní, je z dnešního pohledu již zastaralé. I proto hledáme nové cesty, jak co nejlépe zpříjemnit lidem cestování,“ doplnil náměstek s tím, že novinka, která by měla nahradit současné žluté automaty v autobusech, by se neměla vztahovat pouze na městskou hromadnou dopravu, ale na veřejnou dopravu celkově, a to i vlakovou. A to nejenom v Královéhradeckém kraji, ale i v sousedních Pardubicích. „Na území měst Hradec Králové, Pardubice a v prostředí integrovaného dopravního systému (OREDO) nejsou v současné době sladěny systémy pro odbavování cestujících. To by se do budoucna mělo změnit,“ řekl JindřichVedlichs tím, že v současné době není vůbec zřejmé, které komponenty nynějšího systému lze pro účely harmonizace využít nebo které je naopak nutné upgradovat, či zcela nahradit. 
Prostředí veřejné linkové dopravy, železniční dopravy a MHD měst v regionu je vybavené v rámci projektů Oreda zcela novým odbavovacím a informačním systémem, zatímco obě krajská města jsou vybavena dosluhujícími systémy. „Jedinou cestou je tak všechny systémy sloučit do jednoho. I proto jsme nechali vypracovat studii, která nám řekne, jak nejlépe postupovat,“ uvedlJindřichVedlicha dodal, že náklady na novinku se pohybují v řádech několika desítek milionů korun. 

Hradecký deník | Petr Vaňous

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme