Piletičtí a rusečtí cyklisté se konečně dočkají stezky

Příští rok by se měla začít stavět cyklostezka z Pouchova do Piletic, poté také do Ruseku

16. 2. 2016

Hradec Králové – Může svítit sluníčko, pršet nebo sněžit. Na počasí mnohým hradeckým cyklistům nezáleží. Jezdí na kole do práce, školy či za zábavou do města. 
Síť cyklostezek je v krajské metropoli poměrně hustá, na některých místech ale citelně chybí. Například z Piletic a Ruseku musí lidé jezdit mezi vozidly, což je mnohdy hazardování se zdravím či životem. 
Hromadná doprava k nám jezdí dobře, ale když školáci končí kolem dvanácté, tak někdy musí z Pouchova pěšky. Za dob povozů to šlo, teď už si to nikdo netroufne pěšky a na kole moc také ne. Když jede kolem kamion, je to nebezpečné. Pár lidí skončilo i v příkopu,“ poukázal již dříve na kritický úsek Jiří Hypš, předseda Komise místní samosprávy (KMS) Piletice. 

Peníze město už má 

O stezce město mluví už několik let, nyní to ale vypadá, že se konečně začne něco dít. „Rada města schválila rozšíření investiční akce na další úsek Piletice – Rusek,“ potvrdilJindřichVedlich, náměstek hradeckého primátora. 
Část z Pouchova do Piletic už má zpracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí, pozemky pro stavbu radnice vykoupila. „Ještě jsou potřeba souhlasy vojáků, který máme přislíbený, a Povodí Labem. V tomto roce bychom chtěli získat stavební povolení a příští se začalo stavět,“ dodal Vedlich. 
V části, která vede od trojúhelníkové křižovatky, by magistrát letos chtěl začít vykupovat pozemky. Zde projekt není zatím ještě hotový. „Zpoždění bychom chtěli dohnat a ideálně najednou soutěžit zhotovitele obou částí. Nejdříve by se začalo do Piletic,“ vysvětlil náměstek. 
Celkové náklady by městskou kasu přišly na dvacet milionů korun, devadesát procent by pokryla dotace. Součástí cyklostezky bude také veřejné osvětlení a sadové úpravy. 

Strach z automobilů 

Obyvatelé obou částí už se spojnice s městem nemohou dočkat. V Pileticích je mimo jiné Šrámkův statek, kam proudí i lidé z města a další turisté. Často se tak stává, že zde nestačí parkovací plocha. Návštěvníci by rádi jeli na kole, ale bojí se právě velkého provozu. „K nám se dá dojít rovinka z Hradce za dvacet minut, ale není zde chodník. Musí se po krajnici, což je nebezpečné. Auta tady nejezdí ani těch povolených devadesát. Byly tu i dopravní nehody. Těšíme se až se vše vyřeší a přiblížíme se městu. Cyklisté, kteří k nám přijedou, zase u nás najdou krásné rybníky s výhledem až na Sněžku,“ uvedla Klára Barešová, předsedkyně KMS Rusek. 

Hradecký deník | Jan Pruška

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme