Obchodní zóny u Hradubické propojí do dvou let bypass

11. 2. 2016

Z titulní strany 

Nákupní zóny ležící vedle Hradubické autostrády mají jednu vadu na kráse. Zatím tu neexistuje žádné přímé propojení mezi obchody. 
Tato situace komplikuje život nejen chodcům a cyklistům, kteří se musí při cestě za nákupy prodrat zarostlým remízkem, ale i motoristům a řidičům městské hromadné dopravy. Ti mezi zónami, jímž dominují velkoobchody Tesco a Makro, musí překonat rušnou Hradubickou silnici. Město teď, ve spolupráci s obchody, chystá propojení, které by podle předběžných odhadů mělo stát 25 milionů korun. 

Společné peníze 

Propojení obou nákupních zón má podle plánů ústit u kruhového objezdu u Tesca. „Narealizacibyse podílelo jak město, tak právě i dotčené obchody. Momentálně probíhají velmi intenzivní jednání a jsem přesvědčen, že se brzy dobereme zdárného konce,“ řekl Deníku náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s tím, že výhodou při jednání je fakt, že na uvažovanou oblast již existuje platné územnírozhodnutí.„Abyvšak mohlo být vydáno i stavební povolení, musí být vyřešeny pozemky. Vyřešení této problematiky má na starosti náměstkyně pro oblast správy majetku města Romana Lišková,“ uvedl Jindřich Vedlich. Podle náměstkyně jsou tato jednání, i přes jeden sporný pozemek, na dobré cestě. „Domnívám se, že ještě během tohoto roku dojdeme k dohodě. Příští rok by pak mohlo být hotovo stavební povolení a celá věc by se už konečně mohla realizovat,“ uvedla Romana Lišková s tím, kromě financí města a firem, by se na realizaci nákupního „bypassu“ mohl podílet i stát či Evropská unie. „Budeme hledat vhodné dotační tituly,“ informovala Romana Lišková. 

Problémová stezka 

Propojení obou nákupních zón však není jediný problém, který trápí toto území. 
Velká otazník již delší dobu visí nad zrušenou cyklostezkou vedoucí z Jungmannovy ulice k obchodní zóně. Cestu pro kolaře totiž již několik let provázejí nepříjemnosti. Komunikaci město získalo po dostavbě hypermarketu Tesco v roce 2001. Ale nezískalo všechny pozemky. S vlastníkem pozemku, na kterém část stezky vedla, měla radnice dlouhodobý spor. 
„Město mi nabídlo čtyři pozemky na výměnu. Dva z nich byly nepoužitelné a u zbylých jsem zjistil, že přes ně má vést komunikace. A to mi magistrát zatajil,” řekl Deníku již dříve Vratislav Vrabec, majitel pozemků, přes které vedla cyklostezka. Nakonec soud rozhodl, že do konce roku 2011 musí být cesta z pozemku odstraněna. Magistrát tedy vybudoval náhradní několik desítek metrů dlouhou okliku. Ta však má nedostatečný mlatový povrch. 

Pomůže Jižní spojka? 

I v tomto případě se však cyklistům či in­line bruslařům blýská na lepší časy. „Vím, že to mnozí vnímají jako velký problém. V tuto chvíli prověřujeme vazbu na budoucí komunikaci spojující Kukleny s Hradubickou autostrádou takzvanou Jižní spojkou“ řekl Deníku JindřichVedlich. 
Cyklostezka by tak měla být upravena současně s již delší dobou uvažovanou silnicí, jež má spojit křižovatku Bláhovka s hlavním tahem na Pardubice. Od této stavby si město slibuje odlehčení dopravy. Tedy hlavně té kamionové, kdy řidiči cestou z dálnice D11 na Jaroměř nebo na Prahu projíždějí centrem města. 
„Dochází k přepracování dokumentace pro územní rozhodnutí, kde projektant mimo jiné prověřuje trasování cyklostezky, tak aby nekolidovala s napojením Jižní spojky. Ta byvbudoucnumělavyústitna uvažovaném napojení u benzinové pumy na Hradubické,“ řeklJindřich Vedlich. 

Hradecký deník | 8.2.2016

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme