Koldinský: Slovo starosty k současné situaci

Svůj komentář píši na Josefa, v den, kdy se vždycky bujaře slavilo. Nyní je ovšem doba diametrálně odlišná. Nacházíme se v divné době uzavřeného a paralyzujícího stavu země, na kterou nikdo z nás není zvyklý, mnoho z nás prožívá strach.

20. 3. 2020

Měníme svůj způsob života, protože se každodenní život ve městě rázem očividně skokově zabrzdil, pomalu zastavil.  Čelíme epidemii koronaviru, o kterém se dozvídáme různými způsoby z různých zdrojů mnoho informací. Dnes už tyto informace ani nelze řádně a objektivně roztřídit. Není na to prostě čas. Ocitli jsme se v naprosto mimořádné situaci, jakou v novodobé historii naše země nezažila. Je opravdu obtížné se orientovat v toku nových sdělení i zpráv, které jsou nám denně od rána předkládány.

Je těžké přijímat všechna omezení a nařízení, která jsou centrálně nastavována, ale je potřeba důležité věci dodržovat. Přestože chápu pocity lidí, tak zůstat co nejvíce to jde doma v rodinném složení, je pro toto celé období to nejlepší řešení, i když nás krásné předjaří vytahuje všechny ven do přírody. Nejen ve vedení města, ale všichni se snažíme udělat maximum pro to, aby přijímaná omezení, ovlivnitelná z pozice města, byla opodstatněná. Cílem je totiž jediné, aby lidí nakažených COVID-19 bylo co nejméně a nemoc zde neměla žádné nepříjemné, natož fatální následky. To je momentálně lidskou povinností nás všech a já osobně občany chválím za jejich zodpovědný přístup. Krize těchto dnů nás učí, že zdraví a blaho druhých ovlivňuje i naše vlastní dobro a společně tvoříme jeden celek. Proto znovu děkuji za vaši osobní disciplínu!

Chtěl bych touto cestou poděkovat zejména zdravotníkům, lékárníkům, záchranářům, hasičům i policistům, ale také pečovatelkám, prodavačům, dobrovolníkům a všem, kteří dál chodí do práce a i v omezených podmínkách zajišťují fungování města. Moc si toho vážím. Dík patří všem, kteří si zachovali zdravý rozum a k mimořádným opatřením přistupují realisticky a bez zbytečného vytváření paniky. Jenom tak to přežijeme bez dalších psychických i jiných problémů. Přesto bych vás rád požádal, abyste byli ke svému okolí maximálně ohleduplní a platná nařízení stále dodržovali, abyste bez pardonu používali ochranné prostředky dle aktuálních pokynů. Chráníte tím sebe i své okolí. Toto je opravdu zcela bez diskuze.
Velmi si v souvislosti s krizovými opatřeními vážím obrovské vlny solidarity, která se objevila v podobě nabídek pomoci od dobrovolníků a občanských iniciativ zapojených do šití chybějících roušek, jichž se z centrálního vedení země skutečně nedostává. Všechny již našly své uplatnění a šijí se další. Děkuji všem, kteří dobrovolně zajišťují nákupy pro starší a nemocné obyvatele a dalším, kteří své služby ochotně nabízejí.

Myslím na vás, kteří jste museli uzavřít své provozovny a máte obavy z toho, z čeho budete žít od příštího měsíce. Myslím na vás, kteří se obáváte o svou práci, zda se budete mít kam vracet. Myslím na vás, kteří chodíte do práce i přes obavy, protože je to důležité pro nás ostatní. Myslím na vás, kteří se cítíte nejvíce ohroženi kvůli svému věku a zdraví. Všichni jsme ale jednotní v solidaritě, všem nám hrozí, že onemocníme a všichni se navzájem potřebujeme.
Přeji nám všem, ať jsou mimořádná opatření co nejdříve minulostí. Znovu vás prosím o jejich maximální dodržování i o vzájemnou lidskou ohleduplnost. Zvažte také, co vše musíte mimo své domovy řešit v době mimořádných opatření a které záležitosti snesou odklad. Jsem pozitivní člověk, přeji nám, ať vše přečkáme ve zdraví, dobře to dopadne.

LIBOR KOLDINSKÝ (TOP 09)

STAROSTA MĚSTA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

ZDROJ: MĚSTSKÝ ÚŘAD TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

Štítky
Osobnosti: Libor Koldinský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme