Další krok k fotbalové aréně, Hradec vybírá z osmi projektantů

1. 9. 2015

Osm subjektů se přihlásilo do soutěže na vypracování projektové dokumentace na nový fotbalový stadion v Hradci Králové. Radnice hodlá vybrat dodavatele do konce září, hodnotu zakázky odhaduje na čtyři až pět milionů korun. Vítěz tendru zpracuje kromě dokumentace pro územní a stavební řízení také projekt pro provedení stavby, radnice tak chce celý proces urychlit.

„Předmětem veřejné zakázky je zajištění podkladů, zpracování konceptu řešení stadionu, zpracování dokumentace pro územní řízení a pro stavební řízení včetně vyhotovení kompletní žádosti s podklady, zpracování dokumentace pro provedení stavby a také autorský dozor při realizaci stavby,“ popsala zakázku mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Aby radnice měla jistotu, že se ostře sledovaný projekt obejde bez potíží, soutěží vybírá současně také firmu, která zajistí supervizi projekčních prací a služby technického dozoru.

Podle studie proveditelnosti, kterou pro radnici zpracoval architekt Tomáš Vymetálek, by měla nová aréna pojmout deset tisíc diváků a stavět by se měla po etapách. Odhadované náklady na celý stadion se pohybují okolo 400 milionů korun. „Jako první se postaví západní tribuna, která bude sloužit jako zázemí sportovců. Žádné komerční aktivity v ní neplánujeme,“ řekl náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich (více zde).

Kromě studie proveditelnosti bude vítěz tendru na zpracování dokumentace moci vycházet také z dřívějších dokumentů a povolení, která město získalo pro původní záměr stavby stadionu z roku 2007. Předpokládá se využití například povolení k demolici stávajících objektů.

Stavbu fotbalové arény bude Hradec Králové nejspíš platit z vlastních prostředků. Původně chtěl získat peníze prodejem pozemků pro sousední nákupní centrum, avšak firma ECE od záměru ustoupila. Pokud by šlo vše hladce, mohlo by se na novém stadionu hrát v roce 2018.

Mladá fronta DNES | 28.8.2015 | Rubrika: Kraj Hradecký

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme