29. 8. 2011

Rozsáhlý prodej bytů mají za sebou ve Velké Hleďsebi. „Prodávali jsme byty v Klimentově,“ potvrdil starosta Velké Hleďsebe Vítězslav Padevět.

„Dohromady jsme prodali osmdesát bytových jednotek. V letošním roce jich bylo osm. Je pravda, že jsme dvakrát museli snižovat cenu,“ potvrdil Padevět. Za byt 2+1 stanovili zastupitelé původní cenu tři čtvrtě milionu korun. „Jsou to ale byty z roku 1953 a jejich odhadní hodnota byla nižší. Nakonec obec jednotky prodala za 520 tisíc korun,“ řekl Padevět. „Myslím, že právě tato cena je adekvátní,“ uvedl s tím, že lidé mají problémy dosáhnout na hypoteční úvěry.

Velká Hleďsebe už další prodej bytů takového rozsahu neplánuje. „V současné době máme ve vlastnictví šestadevadesát bytů ve Velké Hleďsebi. Obec do nich investovala spoustu finančních prostředků a jejich prodej se neplánuje. Pokud se byt uvolní, podle vyhlášky je přidělen nejvyšší nabídce. Tyto bytové domy mají nové moderní plynové kotelny a opravdu není důvod k prodeji,“ dodal.

„Myslím, že je dobře, že se obec zbavila bytů v Klimentově,“ řekl Stanislav z Velké Hleďsebe. „Přeci jen jsou už staré a potřebují nákladnou rekonstrukci. Tu ale z rozpočtu prostě finančně neutáhne. Proto se mi zdál tah se snižováním ceny chytrý. Dnešní doba příliš mladým lidem nepřeje a získání hypotéky na drahý byt a ještě přestavbu je problém. Kdyby nešla obec s cenou dolů, myslím, že by je neprodala.“