Zemánek: Ve Vrběticích přišli o život dva nevinní občané ČR

23. 4. 2021

Když ve čtvrtek 16. října 2014 došlo k prvnímu výbuchu, ve vesnici Vrbětice ve Zlínském kraji, nikdo netušil, že 3. prosince téhož roku dojde i k výbuchu druhému. Přestože nikdo netušil, co za výbuchy v muničním skladu stojí, tehdejší místopředseda vlády Andrej Babiš útočil na pronajímatele skladů, bylo to v ten moment nejjednodušším řešením.

Informace ohledně explozí ve Vrběticích se daly do pohybu minulý týden, 17.4.2021, po tiskové konferenci předsedy vlády a místopředsedy Hamáčka. Pár hodin po rázných, a zcela správných, krocích vlády ČR, následovala bagatelizace celého případu z úst předsedy vlády Babiše. Zprávu OLAFU o dotačních podvodech Andreje Babiše, nazval předseda vlády útokem na Českou republiku a druhým dechem, ta stejná osoba, nazvala exploze ve Vrběticích jako „útok na zboží“. Vážený pane předsedo vlády, toto Vámi nazvané „zboží“ byli otcové od rodin, Luděk Petřík a Vítězslav Havránek, dva zaměstnanci firmy IMEX Group, kteří přišli o život. Dva občané České republiky, kterým život již nikdo nevrátí.

I když mělo, pravděpodobně, k oběma výbuchům dojít až 3. prosince 2014, a na úplně jiném území, tak to nemění nic na tom, že ruští agenti GRU spáchali, na území svrchovaného státu, teroristický čin, který způsobil materiální škody ve výši 1 miliarda korun, ale co je horší, připravil dvě nevinné osoby o život. Postižené osoby v této oblasti obdržely směšné odškodné ve výši 3 000 Kč.

Tento čin lze bezpochyby kvalifikovat jako teroristický čin spáchaný na území svrchovaného státu. Reakcí České republiky bylo vyhoštění 18 zaměstnanců ruské ambasády s vazbou na GRU, jsem přesvědčený, že měl být tento zásah mnohem fatálnější. Dalším pochybením ministra zahraničních věcí Hamáčka, bylo to, že nepožádal členské státy EU a NATO o společný, koordinovný postup. Další, rozhodně ne poslední, otázník i nadále visí nad zrušenou cestou, místopředsedy Hamáčka, do Moskvy.

Pokud jsme očekávali, že prezident Miloš Zeman, ihned po oznámení těchto skutečností předstoupí před občany České republiky, tak jsme se opět zmýlili. Prezident Miloš Zeman čeká a své vyjádření odložil na následující víkend.

Ruská federace na vyhoštění ruských agentů GRU reagovala vyhoštěním 20 našich diplomatů s tím, že mají na opuštění země pouhých 24 hodin. Adekvátní reakce vlády České republiky by na sebe neměla nechat dlouho čekat. Dalším krokem vlády by měla být žádost Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry, pokud důvěru vláda nezíská, tak je jediným rozumným řešením hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny a následné předčasné volby.

V celé kauze Vrbětice si zaslouží obrovské poděkování náš bezpečnostní sbor, který opět předvedl, že patří k těm nejlepším na světe.

Závěrem bych chtěl všechny poprosit, aby si zapamatovali jména dvou nevinných obětí, Vítězslav Havránek a Luděk Petřík. Čest jejich památce a nezapomeňte, Česká republika PATŘÍ NA ZÁPAD.

Miroslav Zemánek, předseda KO TOP 09 Zlínský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme