Zlín za změnu rozpočtového určení daně

Právo

15. 9. 2011

Primátor krajského města tvrdí, že menší města a obce dostávají od státu málo peněz

 

Město Zlín v minulých dnech oficiálně podpořilo boj malých obcí a měst za změnu rozpočtového určení daní, která by jim garantovala větší přísun peněz do jejich rozpočtů.

            Primátor krajského města, které má 78 tisíc obyvatel, se spolu s téměř sto čtyřiceti starosty dalších obcí východní Moravy podepsal pod obří dopis určený do rukou premiéra České republiky Petra Nečase (ODS).

            „Pro zlínskou radnici sice není přínos peněz z novely rozpočtového určení daní, kterou navrhuje ministr financí, procentuálně až tak obrovský, ale chceme tímto způsobem pomoci městům a obcím, které jsou zatím nespravedlivě podhodnocovány,“ uvedl primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

            Starostové v dopisu pro premiéra podporují návrh ministerstva financí, který by osmdesáti procentům populace zvýšil životní úroveň posílením příjmů 6241 měst a obcí v České republice formou změny rozpočtového určení daní. To vše ale na úkor čtyř největších měst naší země, a to Prahy, Brna, Plzně a Ostravy.

Svůj podpis a obecní razítko do dopisu Petru Nečasovi stvrdilo 135 starostů vesnic a měst Zlínského kraje. Což znamená zhruba třetinu z 304 samosprávních obcí v kraji.

            „Menším obcím bych přál, aby měly daleko více peněz na svoje investice. A já doufám, že návrh nového rozpočtového určení daně u nejvyšších zákonodárců projde,“ doplnil primátor.

            Zlínský magistrát se k této symbolické výzvě Sdružení místních samospráv připojil jako jedno z největších měst republiky. „Je pravda, že do městské pokladny by při celkovém rozpočtu ve výši jedné a půl miliardy přiteklo podle novely jen 14 miliónů korun, ale v této napjaté době je každá koruna dobrá,“ dodal Adámek.

            Nový systém rozdělování výnosů ze sdílených daní chystá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Gazdíka by měl být v případě podzimního schválení platný 1. ledna 2012 a účinný nejpozději v dalším roce. Novela má upravit výrazné rozdíly v daňových příjmech na jednoho obyvatele a přidat finance malým obcím.

            Obce a kraje nyní mají podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty a daně z příjmů. Kraje podle současného zákona dostávají 8,92 procenta a obce 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu těchto sdílených daní. Daň z nemovitosti je pak stoprocentním příjmem obce.

            Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl podle ČTK týkat obcí od 2000 do 10000 obyvatel. Napomoci tomu má změna kritérií, když jako nové bude například zavedeno kritérium počtu dětí v mateřských a základních školách v obci, které bude mít ve výpočtu váhu sedmi procent.

            Například Litenčicím na Kroměřížsku, které mají asi 520 obyvatel, by do rozpočtu ročně navíc přiteklo 1,7 miliónu korun. „Pracujeme s rozpočtem asi 5,1 miliónu korun. Na investice nám zbývá zhruba 700 až 800 tisíc korun. Pokud bychom získali zmíněné peníze, byla by to velká šance, jak opravit budovy obecního úřadu, mateřské a základní školy i kulturního domu,“ řekl starosta Josef Smažinka (nezávislý).

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme