Zlín: Rada snížila nájemné v městských bytech

15. 11. 2011

Radnice sníží od ledna příštího roku měsíční nájemné v městských bytech a to o pět korun na metr čtvereční u standardních bytů i bytů se sníženou kvalitou. Tímto krokem pomůže rodinám, které se v důsledku dlouhotrvající ekonomické krize potýkají s poklesem životní úrovně.

"V městských bytech bydlí v drtivé většině lidé s nižšími příjmy. Pro ně je každá ušetřená stokoruna zásadní, proto jsme se jim rozhodli tímto způsobem pomoci," sdělil náměstek primátora Ondřej Běták, do jehož kompetencí patří bytová problematika.

Z rozhodnutí předchozího vedení radnice se nájemné v městských bytech od roku 2007 pravidelně zvyšuje o předem stanovené částky. Zatímco v roce 2007 platili nájemníci bydlící ve standardních bytech měsíčně za metr čtvereční 25, 499 koruny, v roce 2012 měli platit již 84,53 koruny. Lidé bydlící v bytech se sníženou kvalitou platili v roce 2007 částku 20,029 koruny za metr čtvereční, po zvýšení v roce 2012 to mělo být 76,08 koruny za metr čtvereční. "Po tomto nárůstu by měl Zlín jedno z nejvyšších nájemných mezi podobně velkými městy," upozornil Ondřej Běták. Pro srovnání dodal, že například v Jihlavě budou nájemníci v městských bytech standardní kvality platit v příštím roce měsíčně 73,40 koruny za metr čtvereční, v Českých Budějovicích 66 korun a v Olomouci 84 korun za metr čtvereční.

Zvýšené nájemné ve výši 84,53 koruny za metr čtvereční ve standardních bytech a 76,08 koruny za metr čtvereční v bytech se sníženou kvalitou měli nájemníci začít platit od ledna příštího roku. Na základě rozhodnutí rady z pondělí 31. října 2011 bylo nájemné u obou kategorií bytů sníženo o pět korun na metr čtvereční. Nájemníci ve standardních bytech tak budou platit 79,53 korun za metr čtvereční, v bytech se sníženou kvalitou 71,08 korun za metr čtvereční. "Kvůli tomuto snížení nájemného budeme s nájemníky uzavírat nové nájemní smlouvy. Všechny na tuto nutnost upozorníme dopisem, který obdrží v nejbližších dnech s upřesněním termínů podpisů nových nájemních smluv," řekla Věra Rosíková, která je pověřená vedením oddělení bytového magistrátu.

Na základě rozhodnutí snížit nájemné město vybere na nájemném částku nižší o cca čtyři miliony korun za rok. "Šetříme, kde můžeme. Bylo by ale neetické vylepšovat ekonomickou situaci města tím, že bychom přistoupili na tak razantní zvýšení nájemného v našich bytech, jaké odsouhlasili naši předchůdci. Peníze, o které přijdeme snížením nájemného, se pokusíme získat do rozpočtu dalšími úsporami v chodu magistrátu," ujistil Ondřej Běták.

K 30. září letošního roku vlastnilo město Zlín 2 351 bytů. Navýšení nájemného v roce 2012 se týká pouze cca 1 660 bytů, zbytek tvoří byty zvláštního určení, byty na Podlesí a Slezské, ve kterých se nájemné jednostranně nezvyšuje. V roce 2011 vybere město Zlín na nájemném částku 66 330 744 korun.

parlamentnilisty.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme