Volby z pohledu lidového moudrosloví

12. 10. 2010

Lidová moudrost začarovaná do pořekadel v sobě skrývá historickou, všeobecně přijatou zkušenost se světem lidských vlastností, skutků a emocí. A poněvadž pod sluncem není, co se lidí týče, nic nového, můžeme je směle použít při pohledu na předvolební hemžení.

Zahlceni snůškou množství volebních materiálů lze hned zostra říci „Sliby, chyby“ anebo lépe „Sliby se slibují, blázni se radují“. Poetičtěji to můžeme vyjádřit rčením „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“ a naopak hrubější tón tvrdí „Slibů a prdů se vejde do pytle mnoho“. Při takovém hodnocení však může vzniknout pochybnost, jak se v těch slibech orientovat, na koho vložit tíhu své důvěry.

V nastalé situaci je nejlépe ohlédnout se zpět, kdo co sliboval a jak se pak zachoval, podle rčení „Kdo svého nedrží slova, nemá poctivosti zhola“. A pokud nejste spokojeni, pak vězte, že „Od hlavy ryba smrdí“, to je asi to nejlepší vodítko rozhodování, když si ještě připomenete, že „Zlaté hory slibovali“, nebo vzletněji, že nesplněné „Sliby mají ptačí křídla“, či drsněji konstatováno „Řečí dost a skutek utek“.

V některých volebních textech se dočteme o všemožných minulých úspěších. K tomu platí „Není všecko zlato, co se leskne, není všecko pravda, co se pleskne“, anebo také zavánějící ale výstižné „Samochvála smrdí“. Poněvadž však asi všem nesmrdí a někteří si myslí, že bez nich to nejde, nechť si uvědomí, že „Všechna sláva, polní tráva“, anebo z jiného soudku „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“

V kroměřížském předvolebním mumraji se letos objevují nové prvky. Například jedna silná strana si pro pojištění pozic postavila i svůj „B“ tým a říká se, že „Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu“, ale zdá se, že „Bližší je košile než kabát“, a proto „Účel světí prostředky“. Nutno však dodat poučení „Kdo se psy líhá, s blechami vstává“. Dalším novým prvkem jsou dlouho předem sjednané  dohody zachovávající i po volbách stávající vládnoucí koalici na radnici. To se dá označit jako „Ruka ruku myje“ a výsledkem je „Kde vládne síla, tam rozumu mohyla“. Věříme, že po přečtení tohoto dílka nenastane situace ve smyslu „Pro pravdu se každý nejvíc zlobí“, či snad někdo neprojeví nelibost, poněvadž “Potrefená husa nejvíc křičí“.

A tak závěrem lidového poučení lze nebohému voliči jen popřát odvahu a rozhodnost s vědomím, že „Každý sobě štěstí kuje“ a že již „Kostky jsou vrženy“. Proto vážení voliči, vezměte „Rozum do hrsti“ abychom neudělali „Kozla zahradníkem“ a zapamatujte si také, že „Nové koště dobře mete“.

Po přehršli mnoha lidových rčení a poučení se tedy řiďte moudrostí „Dvakrát měř a jednou řež“, neboť i když se říká „Čert jako ďábel, oba jsou černí“, my raději hlásáme „Svorně a společně přemůžem i čerta konečně“.

 

Svorně a společně i Kroměříži s láskou, to Vám přejí

naši a tím i Vaši kandidáti

TOP 09 – Kroměříž perspektivně

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme